Recupel zamelde dit jaar 159 ton elektro-apparaten in tijdens de tweede editie van ​ Recupel on Tour, een stijging van 36 ton t.o.v. 2013

Brussel, 16 december 2014 – Met ‘Recupel on Tour’ trok Recupel dit jaar voor de tweede keer door België om, in samenwerking met de afvalintercommunales en de Kringwinkels, oude elektro-apparaten in te zamelen en te recycleren. In 2014 werd zo 159 ton ingezameld tijdens 49 acties, wat neerkomt op zo’n 22.814 elektro-apparaten (koelkasten, koffiemachines, ...). Daarvan werd 54 ton apparaten voor hergebruik overgedragen aan de Kringwinkels, de overige werden door Recupel gerecycleerd. De gemeente Lede zamelde met 17 ton de recordhoeveelheid oude apparaten in.

We zijn meer dan tevreden over de resultaten van de tweede Recupel on Tour”, vertelt Peter Sabbe, algemeen directeur van Recupel. “We hebben 11 acties meer kunnen organiseren dan vorig jaar, en daarmee 36 ton meer kunnen inzamelen. De doelstelling van Recupel is om dit in de toekomst door te trekken via sensibiliseringsacties en inzamelacties.”

Gerichte acties voor de beste resultaten

Recupel lanceert elk jaar verschillende acties die het consumenten makkelijker (moeten) maken om zich te ontdoen van gebruikte elektro-apparaten. Niet recycleren betekent een verlies van waardevolle grondstoffen, want de apparatuur wordt uit elkaar gehaald, gerecupereerd en nadien herwerkt tot nieuwe materialen.

Onze sensibiliseringscampagnes werpen hun vruchten af, dankzij de samenwerking met de verschillende intercommunales en de Kringwinkels”, gaat Peter Sabbe verder. “We gaan daarom door met Recupel on Tour, ondertussen de derde editie,

De actie Recycleergem, een wedstrijd waarbij verschillende Belgische gemeentes uitgedaagd worden om zoveel mogelijk oud elektro in te zamelen, zal ook opnieuw gestart worden. Vorig jaar deden 248 gemeentes mee aan het initiatief, goed voor 8.643 ton oude apparaten.

 

Over Recupel en AEEA

Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. Deze activiteiten worden gefinancierd door de Recupel-bijdrage, die de gebruiker betaalt bij aankoop van een nieuw toestel. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. De consument betaalt een Recupel-bijdrage bij elke aankoop van een nieuw huishoudelijk toestel. Deze bijdrage garandeert dat afgedankte apparaten, ingezameld door de distributie en in de containerparken, op een correcte manier worden verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.

Voor meer informatie (enkel pers, gelieve niet te publiceren) :

MindShake PR

Elise Vincke

02 478 18 44

0476 44 96 64

[email protected]

Persbericht Recupel on Tour 2014

PDF - 424 Kb

Elise Vincke

MindShake PR

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be