1681 Vlaamse ElektroHelden zamelen meer dan 70 000 elektrotoestellen in
Succesvolle editie in Leuven levert 11 521 toestellen op
Elektronisch afval is wereldwijd de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Kinderen van jongs af aan de goede reflex aanleren is dan ook cruciaal. Daarom lanceerden Recupel en GoodPlanet in 2023 een nieuw, educatief project in Leuven waarbij leerlingen opgeleid worden tot echte ‘ElektroHeld’. Ze leren alles over het belang van herstel, hergebruik en recyclage van elektro en steken ook de handen uit de mouwen. Sinds de start in 2023 zamelden deelnemende scholen in Aalst, Leuven en Brugge maar liefst 71 379 elektrotoestellen in, wat gelijkstaat aan 50,9 ton elektro.
82 biljoen kilogram aan elektronisch afval wereldwijd: op dat cijfer stevenen we volgens de Verenigde Naties af tegen 2030. Hoewel Belgen bij de beste leerlingen uit de klas behoren, liggen er hier lokaal ook nog heel wat schatten: maar liefst 55 miljoen ongebruikte elektrotoestellen liggen stof te vergaren in de Belgische huishoudens.
Daarom sloegen Recupel en GoodPlanet, i.s.m. lokale partners, de handen in elkaar en lanceerden ze ElektroHelden. Leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs ontdekken tijdens educatieve workshops wat de ecologische impact is van elektrotoestellen en hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen door hun elektro correct te herstellen, hergebruiken of recycleren.
Simon Reijniers, Program Director Circulaire Economie bij GoodPlanet:
“Het project Elektrohelden laat leerlingen in de circulaire economie rond elektro duiken en als helden tot echte actie overgaan. Na vier edities staat de teller op 50 ton (of 75 giraffen in Elektrohelden-taal) ingezameld elektro en meer dan 1500 straffe elektrohelden die van aanpakken weten. Deze jonge ambassadeurs zullen de circulaire economie in hun verdere leven uitdragen. Een schitterend voorbeeld van een GoodPlanet-project, waarbij educatie en actie hand in hand gaan om maximale blijvende impact te hebben.”
Inzamelcompetitie levert meer dan 50 ton elektro op
De verworven kennis zetten ze om in de praktijk met een inzamelcompetitie. In een onderlinge strijd met andere deelnemende scholen zamelen de ElektroHelden zoveel mogelijk elektrotoestellen in. Op school sorteren de kinderen zelf het ingeleverde materiaal: toestellen die nog herbruikbaar zijn, gaan naar de lokale kringloopwinkel. Wat niet meer bruikbaar is, wordt gesorteerd en door lokale verwerkingsbedrijven gerecycleerd.
“Jong geleerd is oud gedaan. Daarom vormen kinderen voor ons een zeer belangrijke doelgroep die we willen sensibiliseren. Bovendien betrekken ze met hun inzamelacties ook hun ouders, familie, vrienden, buren, … waardoor de impact veel verder reikt dan de schoolmuren”, zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel.
Sinds de start in 2023 hebben Recupel en GoodPlanet 1681 leerlingen uit scholen in Aalst, Brugge en Leuven opgeleid tot ElektroHeld. Zij zamelden samen 71 379 elektrotoestellen in (=50,9 ton elektro).
VBS Sancta Maria in Leuven komt als winnaar uit de bus
Zeven Leuvense scholen namen deel aan de laatste editie (januari – april 2025) van ElektroHelden in Leuven. Die kwam tot stand door de samenwerking met stad Leuven, Kringwinkel ViTeS, Ecowerf en Maakleerplek. 340 ElektroHelden zamelden samen 11 521 elektrotoestellen in, waarvan 1912 toestellen ingezameld werden voor hergebruik.

Naast de inzamelactie konden leerlingen op verschillende manieren badges of punten verdienen met Heldendaden: van presentaties maken over urban mining tot een bezoek aan een herstelatelier.
Elke deelnemende school krijgt een prijs, maar de drie scholen met het hoogste aantal punten ontvangen een extra prijs. De hoofdprijs is een uitstap naar Technopolis met alle deelnemende klassen. Op donderdag 3 april werden de prijzen uitgereikt door Lalynn Wadera, schepen van onderwijs, en Thomas Van Oppens, schepen van klimaat en duurzaamheid, van stad Leuven.
De top 3:
1. Sancta Maria – wint een uitstap naar Technopolis
2. De Grasmus – wint een geschenkbon van Herwin
3. De Klare Bron – wint een kookworkshop van stad Leuven
Alle scholen krijgen een cadeaubon van de Banier.
“We denken nog te vaak dat kapotte toestellen enkel maar weggegooid kunnen worden. Initiatieven zoals Elektrohelden motiveren kinderen en jongeren om van jongs af aan elektrische apparaten zoveel mogelijk te herstellen, en als dat niet kan, te recycleren. Dat past perfect binnen onze ambitie om van Leuven een circulaire stad te maken, een stad waar we duurzaam omspringen met kostbare grondstoffen en materialen zoveel mogelijk een tweede leven geven”, vertelt Thomas Van Oppens, schepen van klimaat en duurzaamheid.
“Wat deze kinderen vandaag leren, vormt de manier waarop ze morgen met onze planeet omgaan. Met ElektroHelden brengen we niet alleen circulaire economie tot in de klas, we zetten ook het talent en engagement van onze Leuvense leerlingen in de kijker. Ze maken het verschil – op school, thuis en in hun buurt”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.
Valerie Rampi
Katrijn Van Huffel
Over GoodPlanet Belgium
De eerste stap naar duurzaamheid eenvoudig en toegankelijk maken voor iedereen. Dat is het doel van GoodPlanet Belgium, al meer dan 25 jaar. We inspireren kinderen, jongeren en volwassenen, op school en op het werk, en we geven hen zin om alles wat leeft actief te beschermen. Die missie brengen we in de praktijk met een positieve en educatieve aanpak. We sensibiliseren met workshops, we begeleiden transitietrajecten en we realiseren concrete projecten met een directe impact. Zo motiveert ons enthousiast en deskundig team elk jaar bijna 500.000 mensen om van duurzaamheid hun tweede natuur te maken.