315 Belgische gemeenten dingen naar titel Recycleergem 2015

315 Belgische gemeenten dingen naar titel Recycleergem 2015

Van 20 tot 28 maart organiseert Recupel opnieuw nationale inzamelactie van oude elektro

Brussel – Van 20 tot 28 maart loopt de tweede editie van de zoektocht naar Recycleergem. Net als vorig jaar organiseert Recupel, in nauwe samenwerking met de Belgische gemeenten, de afvalintercommunales, de Kringwinkels en de elektrohandels een grootscheepse nationale inzamelcampagne van afgedankte elektro-apparaten. Ter ondersteuning en stimulans van deze actie wordt een wedstrijd tussen gemeenten georganiseerd.  De Vlaamse, Brusselse en Waalse gemeenten die in de actieweek per inwoner het meeste kilo’s oude elektrotoestellen inzamelen, winnen elk een reuze-ontbijtpicknick die deze zomer gratis aan de inwoners aangeboden wordt. Meer dan de helft van alle Belgische gemeenten (315 van de 589) schreef zich in voor de actie.

Peter Sabbe, algemeen directeur van Recupel, is erg tevreden met het aantal deelnemende gemeenten: “Meer dan 54% van de Belgische gemeenten gaan de uitdaging aan om volgende week zoveel mogelijk afgedankte elektrische en elektronische apparaten in te zamelen en dat is heel goed nieuws. Niet alleen omdat gedurende die ene week bijzonder veel toestellen worden ingezameld, maar ook omdat we merken dat heel wat inwoners op die manier gesensibiliseerd worden om het hele jaar door hun toestellen correct in te leveren. Al deze toestellen bevatten immers waardevolle grondstoffen die kunnen gerecycleerd worden voor hergebruik, en dus niet opnieuw aan moeder aarde moeten onttrokken worden om nieuwe toestellen te produceren.”  

Recycleergem, Recycleville
Recycleergem is een nationale campagne waarbij de deelnemende gemeenten strijden om de titel van ‘best recyclerende gemeente’. Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië wordt een winnaar aangeduid. Het concept is eenvoudig: de gemeente die de grootste hoeveelheid oude elektro-apparaten per inwoner (in kilo’s) weet te verzamelen, krijgt de titel ‘Recycleergem’ toegewezen en kan bovendien genieten van een ontbijtpicknick voor haar inwoners. Tijdens de eerste editie van Recycleergem, vorig jaar, werden over heel België in totaal zo’n 8.643 ton apparaten ingezameld. In Vlaanderen werd Tielt-Winge voor één jaar omgedoopt tot Recycleergem. In Brussel werd Sint-Lambrechts-Woluwe de recycleerkampioen en in Wallonië was het Clavier die de titel Recycleville wegkaapte.

 

Over Recupel en AEEA
Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.

 

 

Contacteer ons
Elise Vincke Account Manager, MindShake PR
Elise Vincke Account Manager, MindShake PR
Over Recupel

Over Recupel

De vzw Recupel zorgt ervoor dat afgedankte elektr(on)ische toestellen op een duurzame en kosten-efficiënte wijze ingezameld en verwerkt worden. Recupel werd in 2001 door producenten en invoerders van elektr(on)isch materiaal in België opgericht. De financiële middelen die ze ter beschikking krijgt via de Recupel bijdrage gaan uitsluitend naar de organisatie en promotie van inzameling en recyclage van oud elektro. In 2016 verzamelde en verwerkte Recupel 10,2kg afgedankt elektr(on)isch materiaal per inwoner, wat van België één van de meest vooruitstrevende landen maakt op vlak van elektro-recyclage. Recupel werkt intensief samen met verschillende sectororganisaties en overheden en zoekt voortdurend naar innovatieve manieren om de hoeveelheid ingezameld oud elektro in België te vergroten. Meer informatie vindt u op www.recupel.be.

Recupel
Auguste Reyerslaan 80
1030 Brussel