530 jonge ElektroHelden zamelen 28.000 elektrotoestellen in
Leuven, 27 oktober 2023 - Tijdens de eerste editie van ElektroHelden zamelden kinderen uit tien Leuvense lagere scholen op twee weken tijd maar liefst 28.220 afgedankte elektr(on)ische apparaten in. De wedstrijd, een gezamenlijk initiatief van Recupel, GoodPlanet en Stad Leuven, werd gewonnen door De Bron. Die mag binnenkort gratis op bezoek bij Technopolis. Na dit geslaagde pilootproject, zal ElektroHelden volgend jaar ook in andere steden georganiseerd worden, zo meldt Recupel.
Elektrovirus werkt aanstekelijk
In de derde graad van de Leuvense lagere scholen Sint-Norbertus, Sint-Jan, Hertog Karel, De Twijg, Lab'Oh, Don Bosco, Sancta Maria, Go! De Bron, Ark 3 en het Heilig Hartinstituut hing al enkele weken letterlijk en figuurlijk elektriciteit in de lucht.
Eerst zorgde GoodPlanet voor duurzaamheidsworkshops in de klas. Daarna schoten de leerlingen zelf in actie. Al snel haalden hun inzamelinitiatieven de lokale media. Na enkele dagen bleken de voorziene inzamelrecipiënten vaak al te klein. De tien deelnemende scholen zamelden uiteindelijk in totaal 28.220 afgedankte elektr(on)ische apparaten in, goed voor een totaalgewicht van 22,2 ton!
"Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt ook voor duurzaam omgaan met je elektronische apparaten. Ze goed onderhouden, laten herstellen, wegschenken wanneer je ze niet langer gebruikt of laten recycleren wanneer ze stuk zijn. ElektroHelden bewijst dat kinderen die boodschap niet alleen snel oppikken, maar er ook enthousiast aan meedoen en hun omgeving aansteken. Met educatieve projecten zoals deze, planten we dan ook de zaadjes voor de toekomst”, stelt Eric Dewaet, CEO van Recupel.
De Bron wint eerste ElektroHelden inzamelwedstrijd
Vandaag werden alle deelnemende scholen uitgenodigd voor de prijsuitreiking, want er viel ook wat te winnen. De eerste prijs, een bezoek aan Technopolis, ging naar De Bron. Hun vijfde en zesde leerjaarsleerlingen haalden de beste inzamelscore met maar liefst 5.714 toestellen.
"Omdat de kinderen zo geëngageerd waren, zijn wij als schoolteam meteen mee op de kar gesprongen. De inzameling liep als een trein. Ook de Heldendaden waren een groot succes: we nodigden onder meer een hersteller uit in onze klas. We schroefden oude toestellen open om te kijken hoe het er vanbinnen uitziet. Het bezoek aan Technopolis dat we nu kunnen inplannen vormt een mooie extra", reageert Juf Kimberley van winnende school De Bron.
Duurzaam en circulair van jongsaf aan
Naast de leuke wedstrijd bevat Elektrohelden ook een belangrijk educatief aspect. Leerlingen krijgen al doende een zicht op de ecologische voetafdruk van het maken en afdanken van elektrotoestellen. Ze leren hoe hun gedrag en dat van hun omgeving impact heeft op de planeet.
Zo hebben de leerlingen van Basisschool Sancta Maria in het kader van ElektroHelden een bezoek gebracht aan het herstelatelier van de lokale kringwinkel. Ark 3 organiseerde dan weer een tweedehands e-ruilbeurs. En de leerlingen van onder meer BS Heilig Hart en Don Bosco Heverlee gaven een presentatie aan de andere klassen over Urban Mining.
“Dankzij de workshops en de inzameling van elektr(on)ische apparaten leren de kinderen op een ludieke manier meer over de impact van e-waste op onze planeet. Maar nog belangrijker: ze ontdekken dat ze ongeacht hun leeftijd ook zelf iets kunnen doen", zegt Kelly De Leuze, Programma Coördinator Circulaire Economie bij GoodPlanet.
Hergebruik en recyclage
Bij de inzamelacties in de scholen werden herbruikbare toestellen ook bewust aan de kant gehouden. Dat leverde in totaal een goede 4.282 apparaten op. Die werden opgehaald door Kringwinkel Vites en Kringwinkel Hageland. Daar worden ze na controle en eventuele reparatie opnieuw verkocht, vaak ook aan mensen die het wat minder breed hebben.
De andere 23.938 toestellen die niet meer geschikt zijn voor hergebruik, worden vakkundig ontmanteld en gerecycleerd. De materialen die zo gerecupereerd worden kunnen weer dienen om nieuwe producten en apparaten van te maken. En dat is goed voor de planeet, want het vermindert de impact op onze natuurlijke rijkdommen.
Na Leuven: op zoek naar ElektroHelden in andere steden
"Initiatieven zoals Elektrohelden inspireren scholen en kinderen om van jongsaf aan elektronisch afval zoveel mogelijk te recycleren en waar mogelijk te hergebruiken. Dit past perfect binnen onze ambitie om van Leuven een klimaatneutrale stad te maken", zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. "Vanuit het overkoepelend netwerk School 2030 hebben de Leuvense scholen een schitterende bijdrage geleverd aan dit gezamenlijk project met Recupel en GoodPlanet."
Na deze eerste editie willen Recupel en GoodPlanet volgend jaar ook scholen in andere steden uitdagen om mee te stappen in het ElektroHelden-verhaal.
"Na deze geslaagde test hopen we dat er straks ook andere steden op zoek gaan naar hun eigen ElektroHelden, want die zitten er overal", concludeert Eric Dewaet, CEO van Recupel.
Valerie Rampi
Simon Reijniers