Belg bracht opnieuw meer afgedankt elektro naar Recupel
Bijna ieder jaar verbreekt Recupel haar eigen inzamelrecord. In 2022 was dit sinds lang niet meer het geval. Gelukkig geen trend die zich voortzet: de inzamelcijfers van de vzw zitten opnieuw in de lift. Alle Belgen samen zamelden maar liefst 127.852 ton afgedankt elektro in. Een stijging met 7.1% die ons opnieuw op het niveau van recordjaar 2021 brengt.
11 kg afgedankt elektro per Belg
In totaal werd in 2023 127.852 ton ingezameld. Meer dan 90% van de ingezamelde toestellen zijn huishoudelijke elektronische apparaten, de rest zijn professionele apparaten zoals bijvoorbeeld grote koelcellen, professionele printers, horeca-installaties, … We zien hier een opvallende stijging met 35.8%: van 6.500 ton professionele toestellen in 2022 naar 8.830 ton in 2023.
Eric Dewaet, CEO van Recupel:
Het opruimeffect door de pandemie viel in 2022 enigszins stil. Gecombineerd met een energiecrisis en de start van de oorlog in Oekraïne deed dit de inzamelvolumes dalen. Dankzij de vele inspanningen, van zowel consumenten en bedrijven evenals de partners waarmee we samenwerken, konden we deze trend gelukkig ombuigen en zitten we opnieuw op het niveau van 2021.
Elke Belg bracht gemiddeld 11 kg afgedankt elektro naar een Recupel-punt in het recyclagepark, de winkel of de kringloopwinkel. Uit de meest recente cijfers van de Global E-Waste Monitor1 blijkt dat we daarmee tot de Europese en zelfs wereldtop behoren. Het Europees gemiddelde bedraagt 7,5 kg afgedankt elektro, terwijl dit op andere continenten nog een pak lager ligt (Australië 6,6 kg / Amerika 4,2 kg / Azië 0,7 kg / Afrika 0,01 kg).
“Dat steeds meer Belgen zich bewust worden van het belang om hun oude apparaten een tweede leven te geven, is positief. Niettemin mogen we niet op onze lauweren rusten. Er ligt nog een ongebruikt potentieel van 50 miljoen elektronische apparaten in onze huishoudens. Via gerichte campagnes en samenwerkingen willen we alle Belgen aanmoedigen om in 2024 een goede daad voor het milieu te doen”, zegt Dewaet.
41,8 miljoen stuks ingezameld
Elektro en lampen worden in zes categorieën gesorteerd voor verdere verwerking (hergebruik of recyclage): groot-wit (vb. wasmachines), koelvries-apparaten, televisies en monitoren, rookmelders, lampen en ‘overige’. In die laatste categorie vallen alle apparaten die niet tot de andere categorieën behoren. Dit zijn vaak kleinere elektronische apparaten zoals gsm’s, opladers, elektrische tandenborstels, etc.
In totaal werden 41,8 miljoen huishoudelijke elektronische toestellen ingezameld.
In alle categorieën zien we een positieve trend, behalve bij televisies en monitoren. Logisch, gezien het gewicht van de ingezamelde apparaten afneemt. De zware beeldbuistelevisies werden vervangen door lichtere flatscreens, die we vaker zien terugkomen. Als we kijken naar het aantal ingezamelde stuks, dan zien we in deze categorie een positieve stijging met +7.3%.
“Er werden 8,2% meer koelvries-apparaten ingezameld en dat stemt ons bijzonder tevreden. Deze apparaten bevat schadelijke gassen die enkel door erkende verwerkers op de juiste manier verwijderd kunnen worden. Als dit niet gebeurt, kan dit bijzonder schadelijk zijn voor het milieu”, zegt Dewaet.
Recyclagepark blijft belangrijkste inzamelkanaal
Met een aandeel van bijna 60% blijft het recyclagepark sinds jaar en dag het belangrijkste inzamelkanaal. De andere inzamelkanalen zijn de kringloopwinkels (5.812 ton), de charter-ophalers en charter-verwerkers van Recupel (8.339 ton) en de distributiesector. Hier zien we de grootste stijging in vergelijking met 2022. Via de winkels (supermarkten, doe-het-zelf zaken, …) werd 18% meer ingezameld dan het voorgaande jaar: van 25.944 ton in 2022 naar 30.658 ton in 2023.
Een consument kan zijn toestel afgeven in de winkel waar hij een nieuw, gelijkaardig toestel koopt. Met klein elektro en lampen kan hij ook terecht in een Recupel-punt in supermarkten en doe-het-zelf zaken.
Hergebruik boomt
Van de ingezamelde 127.852 ton werd ook 6.764 ton terug in het hergebruikcircuit gebracht door de leden van Recupel en door de chartristen en kringloopwinkels waarmee Recupel samenwerkt. Met een stijging van 38% in vergelijking met 2022 (4.900 ton) zitten ook die cijfers in de lift.
“Geef toestellen die herstelbaar of herbruikbaar zijn een tweede leven door ze bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel te brengen. Is je toestel echt kapot? Dan zorgen onze recyclagepartners ervoor dat de grondstoffen in je toestel maximaal worden gerecupereerd. Hoe meer we de grondstoffen uit onze toestellen halen, hoe minder we afhankelijk zijn van de vervuilende mijnbouw uit het buitenland”, besluit Dewaet.
1 https://ewastemonitor.info/the-global-e-waste-monitor-2024/
Recupel_Inzamelresultaten_Algemeen_NL.pdf
PDF - 122 Kb