E-sigaretten: zorg dat ze correct gerecycleerd worden!

Brussel - De e-sigaret – ook wel bekend als ‘vape’ - wordt alsmaar populairder. Daar kan je voor of tegen zijn, maar ze hebben sowieso ook een belangrijke ecologische impact, zeggen Bebat en Recupel. Vapes zijn immers geen gewoon afval, maar elektronische toestellen! En die moeten correct gebruikt en gerecycleerd worden. Hoe? 1) Gebruik de juiste batterijen. 2) Vervang die zodat je je vapes kan hergebruiken. 3) Als je je vape wegdoet zorg dan dat je deze correct recycleert: de batterijen breng je naar een Bebat inzamelpunt, het toestel zelf dank je af bij Recupel. Kan je batterij en toestel niet scheiden? Dan breng je de vape integraal naar een Recupel inzamelpunt. ​

Veilig afdanken van verschillende e-sigaretten en hun batterijen

Er bestaan meerdere soorten vapes. Eerst en vooral zijn er de e-sigaretten met ingebouwde batterijen die je via een kabeltje oplaadt. Andere modellen functioneren op losse batterijen die er kunnen uitgehaald en vervangen worden. Bij deze modellen is het belangrijk om de juiste batterij te kiezen, aangepast aan de capaciteit van de vape. Bij een toestel van 40A hoort absoluut geen batterij van 20A thuis, zo waarschuwt Bebat. En eens leeg of versleten, breng dan je batterijen binnen bij één van de 24.000 Bebat-inzamelpunten. Als je het toestel zelf wegdoet, laat het dan achter bij een Recupel-inzamelpunt.

Ten tweede zijn er de zogenaamde wegwerp-vapes, die tegenwoordig erg populair zijn bij jongeren. Wegwerp is eigenlijk een foute term, zo zeggen Bebat en Recupel. Want gewoon ‘wegwerpen’ mag je echt niet doen. De batterij die erin zit kan immers een gevaar vormen als ze bij het gewone afval terechtkomt. Bovendien bevat ze nog veel schaarse grondstoffen die gerecycleerd moeten worden. De batterij van wegwerp-vapes zit ingebouwd en kan je er zelf niet uithalen. Laat daarom je vape in zijn geheel achter bij een inzamelpunt van Recupel. De organisatie doet beroep op professionele verwerkers die de batterijen er veilig uithalen.

Praktisch

Saar Bentein

Spokesperson - PR/PA manager a.i., Recupel

 

 

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be