ElektroHelden veroveren Brugge
Na succesvol pilootproject in Leuven trekt educatief traject rond elektr(on)isch afval van Recupel en GoodPlanet naar Brugse scholen
Brussel, 12 februari 2024 – Jong geleerd is oud gedaan, ook wanneer het aankomt op circulariteit en duurzaamheid. En dat leerproces willen Recupel en GoodPlanet met het ElektroHelden project vergemakkelijken. Dit educatieve project leert kinderen belangrijke lessen over het herstellen, hergebruiken en recycleren van elektr(on)ische apparaten. Na een succesvolle eerste editie in Leuven, strijken de ElektroHelden binnenkort neer in Brugge. Brugse scholen kunnen zich nu inschrijven om één van de tien felbegeerde plaatsen te veroveren. Daar wachten ze best niet te lang mee, want de plaatsen zijn beperkt.
ElektroHelden gezocht in Brugge
Na een succesvol pilootproject in Leuven, rollen Recupel en GoodPlanet ElektroHelden uit in Vlaanderen, met Brugge als eerstvolgende stop. “De eerste editie was een geweldig succes. Vorig jaar zamelden 530 Leuvense ElektroHelden op twee weken tijd meer dan 28.000 elektrotoestellen in. Spelenderwijs en op kindermaat werden leerlingen ondergedompeld in de wereld van de circulaire economie. Dat werkte aanstekelijk voor de hele omgeving: dat elektrovirus hopen we nu ook naar Brugge te brengen,” vertelt Eric Dewaet, CEO van Recupel.
Samen met het stadsbestuur van Brugge gaan Recupel en GoodPlanet op zoek naar de grootste ElektroHelden in Brugse scholen. Slechts 10 scholen kunnen deelnemen, dus ze twijfelen best niet te lang om zich in te schrijven. Brugse scholen kunnen zich vanaf nu opgeven om mee te doen. Inschrijven kan hier.
Wat doet een ElektroHeld?
Doorheen dit educatieve project gaan leerlingen aan de slag met elektro-afval. Aan de hand van workshops, online tools en lespakketten worden de leerlingen echte ElektroHelden.
“Met ElektroHelden geven we onze Brugse kinderen de kans om spelenderwijs te ontdekken hoe ze op een duurzame manier kunnen omgaan met elektr(on)ische apparaten. Jong geleerd is oud gedaan, en daarom juichen we dit educatieve project toe, dat niet alleen onze scholen betrekt, maar ook onze gemeenschap inspireert tot een meer circulaire aanpak,” vertelt Pablo Annys, Schepen van sociale zaken, werk en ondernemen.
Dankzij een inzamelcompetitie wordt ook de omgeving van de kinderen betrokken en kunnen afgedankte en ongebruikte toestellen binnengebracht worden op de scholen. Zo geven de ElektroHelden heel wat toestellen een tweede leven. Intussen kunnen de kinderen op verschillende manieren badges of punten verdienen: van presentaties maken over urban mining, tot een bezoek aan een herstelatelier of zelfs door zelf oud elektronisch speelgoed te ruilen op school.
Elke deelnemende school krijgt een prijs, maar de drie scholen met het hoogst aantal punten ontvangen een extra prijs. De hoofdprijs is een uitstap naar Technopolis met alle deelnemende klassen.
Circulariteit: hergebruiken, recycleren, herwaarderen
Met dit project willen Recupel en GoodPlanet kinderen een zicht geven op de ecologische voetafdruk die het maken en afdanken van elektrotoestellen met zich meebrengen. Ze leren doorheen dit project dat hun gedrag en dat van hun omgeving een impact heeft op de planeet, en hoe ze die impact kunnen beperken. Dankzij de inzamelacties van de scholen kunnen heel wat elektrotoestellen via recyclage of hergebruik in een kringloopwinkel een nieuw leven krijgen.
Zelfs kapotte toestellen kunnen een nieuw leven krijgen. Ze worden nagekeken en indien mogelijk gerepareerd. Uit de toestellen die na die stap nog niet werken, haalt Recupel de waardevolle materialen die nog gebruikt kunnen worden om deze te recycleren. Die toestellen worden voor 90% opnieuw geherwaardeerd.
Over Recupel vzw
Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.
Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt. Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.
Meer informatie vind je op www.recupel.be.