Elektroverkoop in kringloopwinkels stijgt met 52% in 2022

Recupel en hergebruiksector werken aan uitbreiding aanbod

In 2022 kregen ruim 400.000 elektrotoestellen een tweede leven in kringloopwinkels. Samen goed voor een gewicht van ruim 2,5 miljoen kilo. Dat is een sterke stijging met ruim 50% t.o.v. 2021. De koepels van de hergebruiksector HERW!N en Ressources en Recupel hebben samen de ambitie om de komende jaren het aanbod en de verkoop van elektro in kringloopwinkels nog verder te doen toenemen.

Na een mooie stijging (13,5%) in 2021, ging de verkoop van tweedehands elektrotoestellen in kringloopwinkels in 2022 er aanzienlijk op vooruit met een sprong van niet minder dan 52% om uit te komen op een totaalvolume van 2.527.137 kilo. Goed voor 400.069 stuks in totaal.

Bijna 95% van de verkochte apparaten waren kleine apparaten zoals huishoud- of verzorgingstoestellen, ICT, verlichting of gereedschap. Daarnaast werden nog ongeveer 10.000 koelkasten, 5.000 grootwittoestellen (vaak wasmachines) en 4.500 televisies of beeldschermen verkocht.

Die stijging kwam er niet vanzelf. De hergebruikkoepels Herwin en Ressources en Recupel werken intensief samen om meer afgedankte toestellen een tweede leven te kunnen geven.

Zo werd in 2022 een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met bijkomende financiële stimuli. Voortaan geeft Recupel naast de klassieke vergoedingen voor het logistieke werk van de kringloopwinkels ook nog een vergoeding voor het volume in hergebruik gebrachte elektrotoestellen. Voor extra volumes is er zelfs een dubbele vergoeding voorzien.

Daarnaast bekijken beide partijen hoe ze met praktische maatregelen de aanvoer van herbruikbare toestellen nog kunnen verhogen door bij inzameling beter voor te sorteren en bewarende beschermingsmaatregelen.

O.m. op containerparken lopen testprojecten om nog bruikbare en kapotte toestellen te scheiden en meer verfijnde inzamelrecipiënten te voorzien. Ook met transporteurs en retailers worden afspraken gemaakt hoe dit nog beter georganiseerd kan worden op overslagstations, waar hergebruikcentra hun toestellen komen uitselecteren.

Nu de herstelcapaciteit van hergebruikwinkels geleidelijk aan wordt opgevoerd, wil Recupel ervoor zorgen dat deze allemaal toegang hebben tot productdatabanken en daarvoor de abonnementen financieren. Op termijn moeten ook scanning- en herkenningstechnologie helpen bij het vooraf identificeren van producten en hun herbruikbaarheid.

Ten slotte wordt in de communicatiecampagnes van Recupel hergebruik ook intensief aangemoedigd, zowel in korte berichten online als bij de grote mediacampagnes doorheen het jaar. Ook tijdens de Café Recupel tournee werd intensief ingezameld voor hergebruik: ruim een kwart van de binnengebrachte toestellen werd naar de lokale kringloopwinkel gebracht.

De inzamelcijfers van Recupel zelf vielen in 2022 wat terug. Via recyclageparken, de retail en ophalers werden minder afgedankte toestellen binnengebracht. Alleen de afgiftes bij kringloopwinkels namen nog toe. Bij een kringloopwinkel mag je zowel herbruikbare als kapotte of onbruikbare toestellen afgeven. Wat opnieuw verkocht kan worden (na eventuele herstelling) blijft bij de kringloopwinkel. De rest haalt Recupel op voor recyclage en maximale recuperatie van de grondstoffen. ​

“Steeds meer mensen kopen tweedehandstoestellen in Kringwinkels. Dat is bemoedigend! We kunnen vandaag al heel wat toestellen recupereren, herstellen en opnieuw aanbieden. Maar samen met Recupel willen we nog beter doen. Dat kan onder meer door het herstel van klein huishoudelijke elektro nog uit te breiden en te verbeteren. Laten we daar samen met producenten, kringloopcentra, herstellers, retailers, ​ beleidsmakers,… werk van maken.” Eva Verraes, directeur van HERW!N
« La fédération Ressources et ses membres se félicitent de ces résultats encourageants. Nous sommes enthousiastes à l’idée de collaborer davantage avec Recupel afin de fixer des objectifs toujours plus ambitieux en termes de réparation et de réemploi, grâce aux Ressourceries. », Franck Kerckhof, porte parole de la fédération Ressources
"We willen het hergebruik van afgedankte elektrotoestellen de komende jaren nog verder doen toenemen. Met de nieuwe overeenkomst en de engagementen van alle partners op het terrein moet dat lukken. Samen zorgen we voor een groter en kwalitatiever aanbod. Iedereen kan meehelpen: lever op tijd je ongebruikte toestellen in. Hoe langer je ze thuis laat rondslingeren, hoe moeilijker verkoopbaar ze worden! " Eric Dewaet, CEO Recupel

Recupel maakt een reeks van zes videoportretten over kringloopwinkels die gebruikte elektrotoestellen herstellen en verkopen. Daarin kom je te weten wie er werkt of iets koopt, vanwaar toestellen komen en wat er nadien mee gebeurt.

Saar Bentein

Spokesperson - PR/PA manager a.i., Recupel

Linde Brewaeys

Communicatieverantwoordelijke, Herw!n

Franck Kerckhof

Head of Marketing Communication, Ressources

 

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be