Federaal minister Vincent Van Quickenborne brengt afgedankte broodrooster, strijkijzer en blender naar Café Recupel in Kortrijk

Zaterdag 2 april 2022. Vanmiddag trok Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en titelvoerend burgemeester met een afgedankte broodrooster, strijkijzer en blender naar Café Recupel op de Veemarkt in Kortrijk. Met deze actie geeft hij het goede voorbeeld en ondersteunt hij de oproep om ongebruikte of defecte elektro(nische)toestellen en lampen beter in te zamelen. Want alles samen slingeren er 51 miljoen toestellen – waarvan 9 miljoen defecte – rond bij de Belgische gezinnen.

Café Recupel streek op 31 maart en 1 & 2 april neer in Kortrijk. In ruil voor een afgedankt elektro(nisch) toestel of lamp krijgen bezoekers een hapje of een drankje. De volgende weken komen er ook nog pop-up cafés in Mechelen en Namen. Door naar de mensen toe te gaan wil de organisatie het inzamelen van toestellen en lampen extra gemakkelijk en laagdrempelig maken.

“Kijk eens rond welke toestellen je niet meer gebruikt en breng ze binnen. Overal in je buurt is er wel een Recupelpunt!”, vertelt Eric Dewaet, CEO van Recupel. “Vandaag de dag bezitten alle Belgische gezinnen samen 392 miljoen elektroapparaten (gemiddeld 79 per gezin) en daarvan zijn er 51 miljoen ongebruikt. Per gezin slingeren dus gemiddeld 11 toestellen rond die defect zijn of gewoon niet meer gebruikt worden. Dat is ongelofelijk veel”. Recupel wil zoveel mogelijk van die toestellen een tweede leven bezorgen door hergebruik (na eventueel herstel) of recyclage. Zo vermijden we om telkens schaarse grondstoffen aan te spreken om nieuwe apparaten te maken. “We waarderen het sterk dat iemand bekend en met het gezag van federaal minister Van Quickenborne het goede voorbeeld geeft. Hopelijk krijgt het massaal navolging”, aldus Dewaet.

"Met overtuiging steun ik initiatieven als deze van Recupel. Ze maken het gemakkelijk om afgedankte toestellen in te leveren én maken ons bewust van de veelheid aan toestellen die zomaar liggen rond te slingeren. Ik geef hier dan ook graag het goede voorbeeld door een blender, een strijkijzer en een broodrooster die niet meer gebruikt werden binnen te brengen. Ik hoop dat heel veel mensen uit Kortrijk en omstreken hetzelfde doen. Het is door relatief kleine inspanningen als deze dat we allemaal samen écht het verschil kunnen maken!”, zegt titelvoerend burgemeester Vincent Van Quickenborne

Over Recupel

De vzw Recupel zorgt ervoor dat afgedankte elektr(on)ische toestellen op een duurzame en kosten-efficiënte wijze ingezameld worden en een tweede leven krijgen. Recupel werd in 2001 door producenten en invoerders van elektr(on)isch materiaal in België opgericht.  De vzw zamelde in 2020  123.840 ton aan afgedankte elektrotoestellen en lampen in. Dat is 10,8 kg per inwoner. Recupel werkt intensief samen met verschillende sectororganisaties en overheden en zoekt voortdurend naar innovatieve manieren om de hoeveelheid ingezameld oud elektro in België te vergroten en optimaal te hergebruiken of recycleren.
Meer informatie vindt u op www.recupel.be.

Meer info en contact  - niet voor publicatie

Ine Tassignon

0496 85 65 45

[email protected]

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be