In Café Recupel betaal je met afgedankt elektro voor een soepje, biertje of sapje

Café Recupel on Tour trekt naar Gent, Brussel en Louvain-La-Neuve

Café Recupel is een pop-up café dat dit najaar verschillende steden in België aandoet. Het principe is eenvoudig: wie één of meer oude elektrotoestellen meeneemt naar het pop-up café, wordt door Recupel getrakteerd op een kommetje soep, een sapje of een artisanaal biertje van een lokale producent. In Café Recupel ontvangen de bezoekers meer informatie over het belang van hergebruik en recyclage van elektrotoestellen. Uit onderzoek blijkt immers dat er 46 miljoen ongebruikte toestellen in onze huishoudens liggen. Die toestellen zitten bomvol waardevolle grondstoffen die, na recyclage, opnieuw ingezet kunnen worden voor nieuwe producten. Acties zoals Café Recupel zorgen op een ongedwongen manier voor meer bewustwording over dit thema. In november trekt Café Recupel naar Gent, Brussel en Louvain-La-Neuve.

In Café Recupel betalen bezoekers met één of meerdere oude elektrotoestellen. Eens ingeleverd genieten ze samen met vrienden en familie in dit pop-up café van een kommetje soep, een artisanaal biertje of een sapje van een lokale producent. Bovendien ondergaan alle ingezamelde apparaten na de actie een selectie op hergebruik door De Kringwinkel. Indien de toestellen niet meer herbruikbaar zijn, worden ze naar een gespecialiseerde en erkende verwerker gebracht. Die haalt de schadelijke stoffen uit het afgedankte elektro en herwint de waardevolle grondstoffen zodat die opnieuw in omloop gebracht kunnen worden voor nieuwe toestellen.

Door oude of kapotte toestellen mee te brengen naar Café Recupel, dragen de bezoekers actief hun steentje bij aan het milieu. Deze boodschap is één van de belangrijkste drijfveren waarom Recupel het pop-up café in het leven heeft geroepen in 2016 en er mee verder gaat.

Peter Sabbe, CEO van Recupel: “In totaal liggen er 46 miljoen elektrotoestellen ongebruikt in onze huishoudens. Als je weet dat Recupel gemiddeld 90% van een toestel kan recupereren, dan zien wij die 46 miljoen ongebruikte toestellen vooral als een enorm potentieel voor de toekomst. Die ongebruikte toestellen bevatten de grondstoffen van morgen. Door ze in te zamelen, hebben we steeds minder klassieke en vervuilende mijnbouw nodig. Via Café Recupel willen we op een ludieke en ongedwongen manier meer toestellen inzamelen maar vooral ook meer bewustzijn creëren bij alle bezoekers: hergebruik en recyclage van afgedankte elektro is belangrijk voor hun toekomst, zij hebben zelf de sleutels (lees: de ongebruikte elektrotoestellen) in handen om een actieve rol te spelen in dit verhaal.”

Café Recupel 2.0      

Café Recupel werd in het najaar van 2016 in het leven geroepen voor studenten en sloeg de voorbije jaren zeer goed aan. Studenten vormen nog steeds één van de voornaamste doelgroepen, maar Recupel wil de doelgroep dit jaar gevoelig uitbreiden om het bereik te vergroten.

Café Recupel richt zich niet uitsluitend meer naar studenten. Iedereen is welkom in ons Café: studenten, personeel, professoren, inwoners die dichtbij de campussen wonen, etc. maar evengoed alle inwoners die graag een bezoekje brengen aan ons pop-up café. Onze boodschap is immers belangrijk voor alle lagen van de bevolking, van jong tot oud. In Gent kiezen we er bijvoorbeeld voor om zowel op vrijdag als zaterdag aanwezig te zijn. Ideaal voor de studenten die hun week willen afsluiten op vrijdag, gezinnen en inwoners van Gent bereiken we makkelijker op zaterdag,” zegt Peter Sabbe, CEO van Recupel. 

Café Recupel on Tour: Gent, Brussel en Louvain-La-Neuve

In november staan er drie locaties op de planning:

  • 8 en 9 november: Korenmarkt Gent  (10u-17u)
  • 16 november: Tour & Taxis Brussel (10u-18u)
  • 18 en 19 november: Grote Markt Louvain-La-Neuve (10u – 17u)

Voor Café Recupel hanteert de vzw de volgende regel wat betreft het type toestellen: ‘Is het toestel kleiner dan je hoofd – dan recycleren wij alles. Beloofd! Denk maar aan een koffiezetapparaat, opladers, oortjes, een oude gsm of smartphone.

Saar Bentein

Spokesperson

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be