Meer koelkasten correct verwerkt in 2019, maar Recupel blijft de alarmbel luiden
1 foutief verwerkte koelkast = CO2-uitstoot van 1 autorit van 7.500 kilometer
Recupel vzw kaartte vorig jaar aan dat naar schatting 226.000 koelkasten en diepvriezers in 2018 niet bij een erkende verwerker terechtkwamen. Wanneer die niet correct worden gerecycleerd, tasten de schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen de ozonlaag aan. De inzamelresultaten tonen een positieve trend: er werden 9% meer koelkasten en diepvriezers ingezameld in 2019 door Recupel en partners. De vzw blijft de alarmbel luiden: naar schatting zijn er nog steeds zo’n 190.000 toestellen vermist. Voor het milieu is het cruciaal dat elke koelkast correct wordt verwerkt. Elk foutief verwerkt apparaat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer. Daarom lanceert Recupel in het najaar een nieuwe campagne.
Meer koelkasten correct verwerkt
Recupel weet hoeveel koelvries-apparaten er jaarlijks op de markt worden gebracht en hoeveel er jaarlijks terechtkomen bij een erkende verwerker. Er wordt ook rekening gehouden met toestellen die een tweede leven krijgen via hergebruik. Uit die cijfers blijkt dat er in 2018 naar schatting 226.000 toestellen vermist waren, in 2019 zijn dit er 190.000. Die toestellen verdwijnen dus van de radar: ze kwamen niet bij een erkende verwerker terecht of kregen geen tweede leven.
De inzamelresultaten van koelvries-apparaten stijgen: in 2019 zamelden Recupel en haar partners 9% meer toestellen in:
"De resultaten zitten in de lift, en dat stemt ons tevreden. Koelkasten bevatten schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen die manueel verwijderd moeten worden. Enkel erkende verwerkers beschikken over de nodige vergunningen en installaties om dit proces uit te voeren. Indien koelkasten niet bij hen terechtkomen, dan kunnen ze foutief verwerkt worden. De schadelijke stoffen ontsnappen en tasten de ozonlaag aan. Elk foutief verwerkt apparaat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer. Aan de hand van hun recyclagetechieken wordt ook 98% van de materialen in een koelkast opnieuw gebruikt. Plastics worden bijvoorbeeld vaak gebruikt in de automobielsector,” licht Saar Bentein, woordvoerster van Recupel, toe.
Kwaliteitslabel Hier recycleren we goed
Om ervoor te zorgen dat koelvries-apparaten bij een erkende verwerker terechtkomen, is het noodzakelijk dat ze via het juiste kanaal ingezameld worden. Recupel biedt de consument verschillende opties aan: de Kringwinkel indien het toestel nog werkt, het recyclagepark en de distributiesector. Vooral dit laatste kanaal is een belangrijk focuspunt. De vzw bracht het kwaliteitslabel ‘Hier recycleren we goed’ op de markt. Zo weet de consument, bij aankoop van een nieuwe koelkast, bij welke handelaars hij zijn oude koelkast met een gerust hart kan achterlaten. Ondertussen ondertekenden 249 keukenbouwers en elektrohandelaars het Recupel-kwaliteitspact. In totaal zijn dit 630 winkelpunten.
Deze aanpak loont: in 2018 werden er 136.007 koelvries-apparaten via de distributiesector ingezameld. In 2019 stijgt dit met maar liefst 9.35% tot 148.722 toestellen.
Vermiste koelkasten = gestolen koelkasten?
Om het recyclagecircuit te testen, riep Recupel vorig jaar de hulp van de consument in. Die kon zijn afgedankte koelkast of diepvriezer laten tracken en maakte kans op een privéconcert van Black Box Revelation. Aangezien de wedstrijd nog volop bezig was toen de coronacrisis uitbrak, bereikten niet alle geïnstalleerde trackers hun eindbestemming. Voorlopig zien we twee trends:
- Het merendeel van de trackers die een volledig traject hebben afgelegd kwamen goed terecht (32 van de 36): in een Kringloopwinkel of bij een erkende verwerker.
- 5 trackers kwamen niet goed terecht. 1 koelkast werd verwerkt bij een schroothandelaar die niet over de nodige vergunningen beschikt. 3 trackers verdwenen via de Haven Van Antwerpen en de Haven Van Duinkerke en werden dus onrechtmatig geëxporteerd. 1 koelkast met tracker werd gestolen uit de inzamelcontainer van Eldi.
Christine Guyssens, filiaalhouder van Eldi in Aalter, licht de problematiek van diefstal toe:
"Wanneer een consument een nieuw apparaat koopt bij ons, dan kunnen ze hun oud apparaat bij ons achterlaten. Nadien worden die door een transporteur van Recupel opgehaald. Helaas merken wij op dat koelkasten af en toe gestolen worden uit de inzamelcontainers. Bijzonder jammer, want zo verdwijnen die toestellen van de radar en weten we niet zeker of ze wel correct verwerkt zullen worden. Bij Eldi dragen we de bescherming van het leefmilieu hoog in het vaandel. Van zodra we een diefstal opmerken, leggen we klacht neer bij de politie en signaleren we dit aan Recupel.”
“Diefstal bij retailers, onrechtmatige export via de havens, verwerking door partijen die niet over de juiste vergunningen of installaties beschikken…dit kan uiteraard niet door de beugel. We werken nauw samen met de overheden om dergelijke praktijken aan te kaarten zodat er in de toekomst meer controles kunnen gebeuren,” becommentarieert Saar Bentein van Recupel.
Vervolgcampagne 2020
Hoewel de inzamelcijfers in de lift zitten, blijft Recupel de alarmbel luiden. Naar schatting zijn er nog steeds zo’n 190.000 koelkasten en diepvriezers vermist. In het najaar lanceert de vzw daarom een vervolgcampagne.
“Het probleem blijft torenhoog. Elke koelkast die foutief wordt verwerkt, is er één te veel. Er verdwijnen jaarlijks zo’n 190.000 toestellen van de radar. Daarom blijven we op dezelfde nagel kloppen. Voor het milieu is er maar 1 juiste oplossing: elke koelkast moet correct verwerkt worden. Stap per stap zal Recupel, samen met consumenten, bedrijven en de sector, aan deze weg timmeren,” besluit Saar Bentein, woordvoerster van Recupel.