Met een pop-upinzamelactie spoort Recupel de Antwerpenaar aan om een goede daad voor het milieu te doen ​

Volgens Recupel vormen onze huizen een ruwe erts met waardevolle materialen. Ze liggen immers vol met ongebruikt elektro dat perfect opnieuw in omloop kan worden gebracht via herstel of hergebruik of waarvan de grondstoffen, die steeds schaarser worden, gerecycleerd kunnen worden. Om de Antwerpenaren aan te sporen hun elektro in te zamelen, komt Recupel naar hen toe. Café Recupel houdt deze week halt op drie verschillende locaties: in Deurne (4 september), ​ Zurenborg (6 september) en Berchem (7 september). Een goede daad voor het milieu wordt beloond met een lekker drankje of hapje.

De bezitsmeting van Recupel toont aan dat een Belgisch gezin gemiddeld 10 elektronische toestellen bezit die niet meer gebruikt worden. Zaklampen, gsm’s, haardrogers, kabeltjes en snoeren, elektronische tandenborstels, … nemen niet veel plaats in en verdwijnen vaak in een kast of lade waar ze vergeten worden.

“En dat is bijzonder jammer,” zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel. “Grondstoffen worden steeds schaarser en hun ontginning is belastend voor ons milieu. Terwijl die grondstoffen gewoon in onze huizen liggen en lokaal gerecycleerd kunnen worden. Zo slagen onze recyclagepartners erin om gemiddeld 90% van de materialen in een toestel te recupereren.”

Om de hoek

Recupel blijft niet bij de pakken zitten en komt naar de Antwerpenaren toe. Met Café Recupel wil de vzw het eenvoudiger maken om oud of kapot elektro binnen te brengen. Het mobiele café houdt deze week op drie verschillende locaties halt.

“Met Café Recupel verlagen we de drempel. Je hoeft niet ver te gaan, want wij komen naar je toe. En we maken het nog gezellig ook. Breng je één of meerdere toestellen binnen in ons café, dan geniet je op ons terras van een hapje of drankje,” zegt Dewaet.

Voor wie in de buurt woont, maar minder mobiel is, staat de fietskoerier van Recupel klaar. Na het inboeken van een afspraak komt die de toestellen aan de voordeur ophalen.

Hergebruik en herstel

Recupel werkt op een structurele manier samen met de hergebruiksector. Ook in het kader van Café Recupel gaan ongebruikte toestellen die nog werken naar de lokale kringwinkel. Bovendien is er een Repair Corner waar kapotte toestellen gratis worden nagekeken en, indien mogelijk, ter plaatse hersteld.

“Eerst herstellen en hergebruiken we wat nog kan, als de toestellen kapot zijn, recycleren we de grondstoffen. Zo streven we naar een meer duurzame en circulaire wereld. We hopen dan ook op een grote opkomst zodat we zoveel mogelijk toestellen een nieuw leven kunnen geven,” besluit Dewaet.

 

Café Recupel praktisch

  • Woensdag 4 september op het Wim Saerensplein in Deurne, van 10u tot 18u
  • Vrijdag 6 september op de Dageraadplaats in Zurenborg, van 14u tot 20u
  • Zaterdag 7 september op het Frans Jochemsplein in Berchem, van 10u tot 18u

Meer informatie en het boeken van een afspraak met de fietskoerier: https://www.recupel.be/nl/cafe-recupel/antwerpen

Na Antwerpen reist Recupel door naar Gent (25/09 in Mariakerke, 27/09 in Ledeberg en 28/09 in Gentbrugge). Meer info: https://www.recupel.be/nl/blog/cafe-recupel-opnieuw-op-tournee

 

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be