Minister Tinne Van der Straeten brengt afgedankte toestellen naar Café Recupel in Jette

Jette, 25 maart 2023 - Deze ochtend trok federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten met een oude haardroger, broodrooster en appelsienpers naar Café Recupel op het Spiegelplein in Jette. Met deze actie ondersteunt ze de missie van Recupel om ongebruikte elektrotoestellen een nieuw leven te geven.

Elke Belgisch gezin heeft 10 ongebruikte apparaten in huis

Café Recupel streek op 24 en 25 maart neer in Jette. In ruil voor een afgedankt elektr(on)isch toestel of een lamp krijgen bezoekers een hapje of een drankje. Naast een inzamelplek voor afgedankte toestellen, heeft Café Recupel ook een ‘repair corner’ waar je defecte toestellen kan laten nakijken. Ingezamelde apparaten die nog werken, gaan naar de kringloopwinkel. De toestellen die écht kapot zijn, worden gerecycleerd en voor meer dan 90% weer gevaloriseerd.

“Vandaag bezitten alle Belgische gezinnen samen een kleine 500 miljoen elektro-apparaten - een half miljard dus! Ongeveer 50 miljoen daarvan worden niet meer gebruikt. Omgerekend heeft een gemiddeld gezin om en bij de 100 toestellen in huis, waarvan 10 ongebruikt. Van die 10 zijn er 2 defect, de rest nog werkend. Op die manier heeft niemand er wat aan, en daar willen we met Recupel iets aan doen. Hoe? Door ongebruikte elektrotoestellen een nieuw leven te geven”, vertelt Stijn Ombelets, woordvoerder van Recupel.
“Belgen zijn recyclagekampioenen, dat zien we vandaag opnieuw in Jette! Je kan er dit weekend oude elektrotoestellen aan Recupel geven. Zo help je anderen verder als ze nog bruikbaar zijn of je laat ze recycleren om waardevolle grondstoffen te recupereren. De ​ oude haardroger, broodrooster en appelsienpers van mijn medewerkers krijgen vandaag een tweede leven”, vertelt federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten.

Geef ongebruikte elektrotoestellen een nieuw leven

Recupel wil zoveel mogelijk ongebruikte toestellen een tweede leven bezorgen. Dat kan door herstel, hergebruik of recyclage. Zo vermijden we om telkens schaarse grondstoffen aan te spreken om nieuwe apparaten te maken en dragen we met zijn allen bij aan een meer duurzame en circulaire samenleving. Vorig jaar werd er tijdens alle edities van Café Recupel samen zo’n 10 ton afgedankte elektrotoestellen ingezameld. We hopen van deze editie een even groot succes te maken.

“We waarderen het enorm dat federaal minister Tinne Van der Straeten vandaag tijd vrijmaakt om het goede voorbeeld te geven. We roepen iedereen op om thuis eens goed rond te kijken welke toestellen je niet meer gebruikt. Aarzel niet en breng deze zeker binnen tijdens Café Recupel of bij een Recupelpunt in je buurt”, concludeert Eric Dewaet, CEO van Recupel.
Minister Van der Straeten vult aan: ​ “De circulaire economie heeft ook een grote impact op de energietransitie. Voor de productie van de benodigde windturbines, zonnepanelen, elektrolytische cellen en batterijen zijn metalen zoals ijzer, koper, lithium en zeldzame aardmetalen nodig. Circulaire economie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de schaarste aan grondstoffen. België is niet rijkelijk bedeeld met grondstoffen en is in een periode van toenemende geopolitieke spanningen aangewezen op import. Wat we wél hebben in België, is knowhow en expertise om materialen te hergebruiken, zoals bij Recupel.”

Volgende maand komt Café Recupel naar Anderlecht

De volgende keer dat Café Recupel halt houdt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is op 21 en 22 april op het Verzetsplein in Anderlecht. Daarnaast staan er nog drie andere pop-up cafés op het programma:

  • Doornik (Grande-Place) op 31 maart en 1 april
  • Oostende (Ontmoetingscentrum Schaperye) op 14 en 15 april
  • Sint-Niklaas (Grote Markt) op 28 en 29 april

 

 

Saar Bentein

Spokesperson - PR/PA manager a.i., Recupel

Marlies Van Overstraeten

Communication Consultant, FINN agency

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be