Onderzoek: 2 op 3 Belgen dankt oude lampen correct af

Resterende 1 op 3 Belgen laat oude in huisvuilzak of glasbak belanden

BRUSSEL, 5 november 2013 – België scoort goed in het correct afdanken en recycleren van oude lampen: ongeveer 2 op 3 Belgen dankt zijn oude of kapotte gloei-, spaar- of LED-lampen systematisch af in het containterpark of het winkelpunt. Dat zijn de conclusies van een onderzoek dat in opdracht van Recupel uitgevoerd werd in oktober 2013. Recupel ziet jaarlijks 7.564.295 oude lampen (goed voor 1.362 ton ) correct afgedankt worden. Uit het onderzoek blijkt echter dat nog 1 op 3 Belgen zijn oude lampen in de glasbak of de huisvuilzak achterlaat. Om de resterende lampen in de juiste recyclagecyclus te krijgen, voert Recupel nu een nieuwe sensibiliseringscampagne om lampen correct af te danken. De Belg vindt steeds gemakkelijker de weg naar het containerpark of het winkelpunt om zijn oude lampen af te danken: 2 op 3 Belgen (71%) dankt steeds zijn oude lampen correct af. Ondanks de goede scores voor het afdanken van oude lampen toont de studie, die naar het afdankingsgedrag van de Belgen peilt, dat er nog grote hoeveelheden oude lampen verkeerd afgedankt worden. Recupel, verantwoordelijk voor de inzameling van oude lampen en afgedankte elektro-apparaten, stelt vast dat ongeveer één derde van de Belgen (29%) oude lampen in de huisvuilzak of in de glasbak afdankt. Uit de studie blijkt ook dat één op twee Belgen (48,1%) twijfelt over de juiste manier om oude lampen af te danken. Om deze twijfel weg te werken, lanceert Recupel een nieuwe voorlichtingscampagne die consumenten meer duidelijkheid geeft over waar oude lampen afgedankt moeten worden.

“De Belgen zijn goede leerlingen in correct afdanken en recycleren. Daarom behoren we ook tot de top van Europa inzake inzameling en recyclage ”, vertelt Peter Sabbe, general manager Recupel. “Er heerst bij de consument toch nog wat onduidelijkheid over  waar oude of kapotte lampen afgedankt kunnen worden. Uit het onderzoek stellen we vast dat ongeveer de helft (48,1%) van de bevraagde Belgen niet zeker is waar hij met oude lampen terecht kan. Dit zorgt ervoor dat veel oude lampen – die toch wel wat schadelijke stoffen bevatten -  in de huisvuilzak belanden.”

Lampen bevatten vaak lage dosissen schadelijke stoffen (zoals kwik) die niet in het leefmilieu terecht mogen komen. Daarom streeft Recupel er naar om inzameling van oude en kapotte lampen aan te pakken. Met de lancering van een nieuwe voorlichtingscampagne zet Recupel extra in op het informeren en sensibiliseren van de consument over de correcte manier om oude of kapotte lampen af te danken. Samen met de lancering van de campagne breidt Recupel tevens zijn netwerk inzamelpunten uit zodat consumenten nog gemakkelijker hun oude lampen kunnen afdanken.

Voor meer informatie over het correct afdanken van oude of kapotte  spaar- of LED-lampen kan je terecht op www.watmetmijnlamp.be  

Over Recupel en AEEA

Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. Deze activiteiten worden gefinancierd door de Recupel-bijdrage, die de gebruiker betaalt bij aankoop van een nieuw toestel. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. De consument betaalt een Recupel-bijdrage bij elke aankoop van een nieuw huishoudelijk toestel. Deze bijdrage garandeert dat afgedankte apparaten, ingezameld door de distributie en in de containerparken, op een correcte manier worden verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.

 

2013_10_Persbericht-Recupel_Lightrec_FINAL.pdf

PDF - 171 Kb

Erik Lenaers

MindShake PR

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be