Recente inzamelinitiatieven door verenigingen en scholen, in samenwerking met Recupel leveren ruim 6,3 ton gsm-toestellen op

Honderden kilo’s grondstoffen gerecycleerd, tienduizenden tonnen CO2 emissies vermeden

Brussel – Maar liefst 6,325 ton, of meer dan 50.000 gsm-toestellen en –laders, dat is het resultaat van twee grote inzamelacties die KWB en Goodplanet in de afgelopen maanden in samenwerking met Recupel organiseerden. De ingezamelde toestellen worden door erkende verwerkers op deskundige wijze uiteengehaald, waarna alle nuttige grondstoffen zoals koper, tin of zilver en zelfs goud en platina worden gerecycleerd. Alleen al om het equivalent teruggewonnen goud uit nieuwe ertsen te produceren, zou meer dan 36.000 ton CO2 uitgestoten, 11 ton toxisch afval geproduceerd, en meer dan 21 miljoen liter water verbruikt worden. In de loop van dit voorjaar plant Goodplanet nog twee gsm-inzamelacties in scholen. Daarnaast is het wachten op het resultaat van de inzamelactie van Curieus, die eind februari afloopt.  Ook Broederlijk Delen organiseert in het kader van haar jaarlijkse campagne in de komende weken nog een grootschalige inzamelactie.

De Vlaamse wetgeving bepaalt dat niet alleen Recupel, maar ook verenigingen of scholen occasionele inzamelacties voor afgedankte kleine elektrotoestellen mogen organiseren. Voorwaarde is wel dat ze dit doen in samenwerking met Recupel (of één van haar officiële partners) én dat ze een aantal specifieke regels in acht nemen: zo kan een vereniging of school slechts twee keer per kalenderjaar een inzamelactie organiseren, waarbij het effectief inzamelen van toestellen telkens niet langer dan 7 opeenvolgende kalenderdagen mag duren. Ook het gebruik van een geschikte inzamelbox is verplicht. Recupel stelt deze inzamelboxen te beschikking en zorgt voor de ophaling en verwerking bij erkende, deskundige partners.

Peter Sabbe, General Manager van Recupel, is erg blij met de verschillende initiatieven: “Het succes van deze acties toont eens te meer aan dat ons landje aan de Europese top staat als het op inzamelen en recycleren van grondstoffen aankomt. We zijn initiatiefnemers als KWB, Goodplanet, Curieus en Broederlijk Delen dan ook erg dankbaar dat ze deze inzamelacties opzetten en er op die manier mee voor zorgen dat een pak nuttige grondstoffen niet verloren gaan. Recupel garandeert van haar kant dat alle toestellen volgens de striktste normen worden opgehaald, gesorteerd, ontmanteld en verwerkt.”

Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, maakte de inzamelinitiatieven van verenigingen vorig jaar mogelijk door een wijziging van de wetgeving. Zij juicht de resultaten van de acties toe: In elektrische en elektronische apparaten zitten veel kostbare en zeldzame grondstoffen verwerkt. De grondstofvoorraden zijn echter eindig. Ooit raken ze op, en zelfs sneller dan we denken. Vandaar dat het én voor het milieu én voor onze portemonnee beter is om deze grondstoffen uit afgedankte apparaten te halen dan deze opnieuw aan Moeder Aarde te onttrekken.

De voorbije twee weken kon iedereen in meer dan 350 inzamelboxen zijn oude gsm deponeren, in bibliotheken, gemeentehuizen of handelszaken. De inzamelingsactie van kwb liep twee weken

Grondstoffen worden steeds schaarser. We weten dat in elk Vlaams gezin gemiddeld 2 tot 4 oude gsm-toestellen ergens ongebruikt rondslingeren. Dit soort acties zorgen ervoor dat de mensen bewust worden van het feit dat het technisch perfect mogelijk is om alle nuttige grondstoffen uit een gsm te recupereren, en op die manier heel wat vervuilende emissies en afvalstoffen, die vrijkomen bij de ontginning van deze stoffen, te vermijden.”

Voor meer informatie over Recupel kan je terecht op http://www.recupel.be/ of http://www.recupel.be/partner-inzamelingen.html

Alle beeldmateriaal in hoge resolutie kan je hier downloaden.

 

Over Recupel en AEEA

Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. Deze activiteiten worden gefinancierd door de Recupel-bijdrage, die de gebruiker betaalt bij aankoop van een nieuw toestel. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. De consument betaalt een Recupel-bijdrage bij elke aankoop van een nieuw huishoudelijk toestel. Deze bijdrage garandeert dat afgedankte apparaten, ingezameld door de distributie en in de containerparken, op een correcte manier worden verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.

Persbericht

PDF - 443 Kb

Tom De Bruyckere

MindShake PR

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be