Recupel bedankt de Belgen voor het inzamelen van bijna 10 miljoen lampen en armaturen in 2018

Lampen bevatten schadelijke stoffen, zoals kwik, die via Recupel veilig en correct verwerkt worden. Bovendien kunnen lampen voor 92% gerecycleerd worden. Daarom is het belangrijk dat ze niet in de huisvuilzak belanden, maar via de juiste kanalen ingezameld en gerecycleerd worden. Zo zorgt elke correct ingezamelde lamp of armatuur voor een schoner leefmilieu. In 2018 zamelden de Belgen maar liefst 9.633.793 stuks in. Om hen voor die inzamelinspanningen te bedanken, lanceert Recupel een nieuwe campagne. Samen met de inwoners gaat de vzw op zoek naar de verborgen parels die onze steden en gemeenten rijk zijn. In totaal zullen er tien mooie maar ondergewaardeerde plekjes in België letterlijk in de spotlights geplaatst worden.
Verborgen parels inzenden tot en met 17 november
In 2018 brachten de Belgen bijna 10 miljoen lampen en armaturen naar een inzamelpunt van Recupel. Om hen te bedanken en belonen voor hun inspanningen, lanceert de vzw een nieuwe campagne.
“Merci aan alle Belgen om jouw lampen en armaturen correct in te zamelen, dat is onze boodschap. Om de inwoners te belonen, gaan we dit jaar op zoek naar de verborgen parels die onze steden en gemeenten rijk zijn. Een oude klok, een sterk staaltje street art of een prachtige geveldecoratie: die mooiste hoekjes verlichten we met een goed geplaatste spot,” licht Peter Sabbe, CEO van Recupel, toe.
De inwoners kennen hun eigen gemeenten en steden uiteraard het best. Daarom vragen we hen om te tonen hoe mooi hun stad of gemeente vandaag eigenlijk al is. Tot en met 17 november kunnen ze hun verborgen parels insturen via verborgenparels.recupel.be. Vervolgens kiest een jury 9 winnaars en een publieksprijs zorgt ervoor dat er een 10de winnaar uit de bus komt. De winnaars zullen bekendgemaakt worden op 2 december.
Voor een mooiere wereld maakt één lamp het verschil
Spaarlampen en tl-lampen zijn gasontladingslampen die kwik bevatten. Deze lampen zijn klein gevaarlijk afval (kga) waardoor ze niet in de huisvuilzak of in de glasbol gedropt mogen worden. Als ze breken, ontsnappen de gevaarlijke kwikdampen die schadelijk zijn voor mens en de natuur. De verwerkers waar Recupel mee samenwerkt, halen het kwik er op een veilige en correcte manier uit. De innovatieve recyclagetechnieken zorgen er vervolgens voor dat 92% van de grondstoffen van onze lampen gerecycleerd wordt. Zo kunnen nieuwe lampen gemaakt worden met het herbruikbare fluorescentiepoeder en het fijngemalen glas van de beste kwaliteit.
“Lampen zijn misschien klein, maar één correct gerecycleerde lamp kan het verschil maken. Zo worden de grondstoffen bijna maximaal gerecycleerd en gaan ze niet verloren. Zo draagt elke Belg zijn steentje bij aan de circulaire economie. Voor die inspanningen willen we alle Belgen bedanken met deze campagne en hen aansporen om blijvend hun lampen en armaturen in te zamelen via het correcte kanaal,” zegt Peter Sabbe, CEO van Recupel.
Uitgebreid inzamelnetwerk
Oude lampen horen thuis in het recyclagepark, een RecyclePunt of het verkooppunt waar je een nieuwe lamp koopt. Is de lamp nog niet kapot, dan kan je steeds terecht in de Kringloopwinkel. Armaturen, zoals een oude lampenkap, een staande lamp of hanglampen hebben een snoer en zijn dus elektro. Die horen dus niet thuis in de metaalcontainer, maar kunnen ook via Recupel ingezameld worden.