Recupel en Technopolis® informeren jong en oud al spelenderwijs over de recyclage van elektro-apparaten

Twee nieuwe interactieve opstellingen maken jong en oud op een ludieke manier bewust van de milieu-impact van elektro-apparaten

Mechelen – 3 oktober – In het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie Technopolis® heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege twee nieuwe interactieve opstellingen ingehuldigd. Deze kwamen er in samenwerking met Recupel en zullen jong en oud bewuster maken van het lot van elektro-apparaten. Technopolis® telt twee nieuwe interactieve opstellingen. Ze leren de bezoeker meer over de recyclage van elektro-apparaten. Vaak bevatten deze apparaten immers stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. En hoewel de gemiddelde Vlaming beter recycleert dan de gemiddelde Europeaan, is er toch nog werk aan de winkel.

Bij Recupel bewandelen we alle mogelijk pistes om de bevolking te sensibiliseren voor correcte recyclage van elektro-apparaten,” zegt Peter Sabbe, General Manager van Recupel. “Naast onze diverse communicatiekanalen, hebben we er nu ook deze opstellingen bij. Het laat ons toe onze boodschap op een ludieke en interactieve manier over te brengen naar de bevolking.”

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege huldigde de opstellingen in. “Vorig jaar zamelde Recupel liefst 112.000 ton afgedankte elektro-apparaten in. Die lat kan nog hoger. In elektro-apparaten zitten immers zeldzame materialen waar we in Vlaanderen nood aan hebben. Door nog meer in te zamelen en milieuverantwoord te recycleren, willen we afgedankte apparaten als grondstof inzetten en de materiaalkringloop sluiten. Zo maken we de ommezwaai van een afvalbeleid naar een duurzaam materialenbeleid, “ aldus minister Schauvliege.

Wat met oude apparaten?
Eén van de nieuwe opstellingen kreeg de naam ‘Waarheen met elektro-afval?’ mee en geeft enkele voorbeelden van vaak voorkomende elektro-apparaten zoals een TV, koelkast, grasmachine of armatuur. De bezoeker krijgt de vraag wat met het apparaat te doen eens het in onbruik is geraakt. Zijn een kapotte koelkast en een TV die nog werkt hetzelfde lot beschoren?
De tweede opstelling heet ‘Haal een elektro-apparaat uit elkaar’ en maakt de bezoeker bewust van welke onderdelen er in een computer of koelkast zitten. Bepaalde onderdelen zijn schadelijk voor het milieu en vergen een strikte recyclage.

Technopolis® gaat groen
De installatie van deze nieuwe opstellingen kadert in een langere lijst aan initiatieven om Technopolis® duurzamer en groener te maken. “Zo installeerden we al 1300 zonnepanelen op het dak,” zegt Erik Jacquemyn, gedelegeerd bestuurder van Technopolis®. “Daarnaast behaalden we internationale erkenning door het ecolabel ‘Groene Sleutel’. Dit certificaat is er voor milieuvriendelijke toeristische attracties die voldoen aan een lange lijst van vereisten. Op provinciaal niveau is er erkenning via het Milieucharter voor organisaties die veel groener zijn dan de wetgeving oplegt.

- Einde persbericht -

 

Op volgende link kan u enkele beelden in hoge resolutie downloaden: http://bit.ly/18uMta2

M-Pers---2013---Recupel-BartV0001--Persbericht_def.pdf

PDF - 142 Kb

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be