Recupel, HERW!N en RESSOURCES geven meer dan 2.000 ton elektr(on)ische apparaten een tweede leven

Morgen is het wereldwijd Earth Overschoot Day. Dat betekent dat alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen, werden opgebruikt. De datum is dit jaar eenmalig verschoven door de coronacrisis. Het is echter cruciaal om op de lange termijn onze planeet te sparen. Meer toestellen hergebruiken of toestellen recycleren die onherstelbaar zijn, doet de ontginning van nieuwe grondstoffen dalen en dat is goed voor het milieu. De samenwerking tussen Recupel, de vzw die instaat voor de inzameling en verwerking van elektr(onn)ische apparaten, en HERW!N en RESSOURCES, de Vlaamse, Waalse en Brusselse koepelorganisaties van de hergebruiksector, zorgde er in 2019 voor dat 2219 ton elektr(on)ische apparaten werden aangeboden via De Kringwinkels. Dat is een stijging van 6.2% in vergelijking met 2018.

De samenwerking tussen Recupel, HERW!N en RESSOURCES werkt op twee manieren. Enerzijds kan iedereen die nog toestellen heeft die nog werken of hersteld kunnen worden, terecht in De Kringwinkels. Blijkt het toestel toch niet meer herstelbaar te zijn, dan wordt het afgedankt via Recupel voor recyclage. Anderzijds werden er ook systemen ingebouwd om te controleren of een afgedankt toestel voor de hergebruiksector van nut zou kunnen zijn. Na inzameling worden apparaten naar een centraal punt gebracht. Daar kunnen de hergebruikcentra voor bepaalde types apparaten een selectie op hergebruik doen. 

In 2019 werd via deze samenwerking 2219 ton elektr(on)ische apparaten verkocht op de tweedehandsmarkt via het netwerk van De Kringwinkels. Dat is een stijging van 6.2% in vergelijking met 2018 (2089 ton). In totaal kregen 361.329 apparaten zo een nieuw leven.

Hergebruik zit in de lift

Kiezen voor een tweedehandstoestel wint aan populariteit. Het is niet enkel goed voor het milieu, het vormt ook een betaalbaar alternatief met een degelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Francine Beya, verantwoordelijke voor AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur) bij Ressources:

“Onze hergebruikcentra met het electroRev-label hebben zich gespecialiseerd in het herstellen van ‘Groot wit’, een term die toestellen zoals koelkasten, wasmachines, vaatwassers en ovens omvat. De apparaten worden volledig hersteld en worden verkocht met een garantie van 1 jaar en gemiddeld voor een derde van de prijs van een nieuw toestel van hetzelfde type. Ze beantwoorden aan de vraag van een vaak kwetsbaar publiek dat op zoek is naar toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.”

Uit de bezitsmeting van Recupel (2019)[1] blijkt bovendien dat consumenten meer dan vroeger kiezen voor de optie tweede leven wanneer ze een toestel willen afdanken. 28% van de respondenten die een toestel wilden afdanken, kozen in 2017 voor de optie tweede leven. Dit betekent dat ze hun toestel weggeven, verkopen of naar de De Kringwinkel brengen in plaats van bijvoorbeeld naar het recyclagepark. In 2019 stijgt dit naar 30%. Deze stijging is voornamelijk te verklaren doordat er meer voor De Kringwinkel werd gekozen.

In 2017 kozen 4% van de respondenten om hun toestel een tweede leven te geven via de Kringwinkel, in 2019 stijgt dit naar 7%.

Belangrijk voor het milieu en voor de tewerkstelling

In totaal stelt de hergebruiksector, via de koepelorganisaties HERW!N in Vlaanderen en RESSOURCES in Brussel en Wallonië, maar liefst 13.000 medewerkers tewerk. Velen onder hen werken in het kader van sociale tewerkstelling. 

Eva Verraes, directeur van HERW!N, de koepel van De Kringwinkel:

“We zijn meer dan zomaar tweedehandswinkels. Door te geven aan De Kringwinkel, verklein je niet alleen de afvalberg, maar geef je ook een job aan mensen die weinig kans maken op de reguliere arbeidsmarkt. We begeleiden onze medewerkers, geven hen structuur, zelfvertrouwen én dus kansen die hen helpen opnieuw aan te sluiten. Wie kringt, die wint! Want, wie geeft aan een Kringwinkel maakt mensen blij; zowel de kopers als onze werknemers!”

Toekomst

Uit de bezitsmeting van Recupel blijkt dat er in 2019 maar liefst 42 miljoen ongebruikte toestellen in de Belgische huishoudens liggen die nog werken.

“Te veel apparaten blijven te vaak nog ongebruikt in de Belgische huishoudens liggen, terwijl ze perfect een tweede leven kunnen krijgen. Een enorm potentieel. Samen met de sector willen we bekijken hoe we in de toekomst nog meer apparaten in hergebruik kunnen brengen, want dit biedt enkel maar voordelen. Het is goed voor het milieu en een motor voor de lokale tewerkstelling,” besluit Eric Dewaet, CEO van Recupel.

Over Recupel vzw

De vzw Recupel zorgt ervoor dat afgedankte elektr(on)ische toestellen op een duurzame en kosten-efficiënte wijze ingezameld en verwerkt worden. Recupel werd in 2001 door producenten en invoerders van elektr(on)isch chepen in België opgericht. De financiële middelen die ze ter beschikking krijgt via de Recupel bijdrage gaan uitsluitend naar de organisatie en promotie van inzameling en recyclage van oud elektro. In 2019 verzamelde en verwerkte Recupel 10,7 kg afgedankt elektr(on)isch chepen per inwoner, wat van België één van de meest vooruitstrevende landen maakt op vlak van elektro-recyclage. Recupel werkt intensief samen met verschillende sectororganisaties en overheden en zoekt voortdurend naar innovatieve manieren om de hoeveelheid ingezameld oud elektro in België te vergroten.

Over RESSOURCES

De federatie RESSOURCES vertegenwoordigt de sociale en circulaire ondernemingen die in Wallonië
en Brussel actief zijn in de sector van hergebruik van goederen en materialen. Ze verdedigt de
belangen van haar leden en begeleidt hen in het scheppen van economische, sociale en ecologische
waarden.

Haar leden zijn actief in de klassieke stromen (textiel, grof vuil, elektr(on)isch materiaal) als in stromen in volle ontwikkeling (hout, fietsen, bouwafval, groenafval, industriële diensten en printer cartridges). De vijf hergebruikcentra die gespecialiseerd zijn in groot elektro-afval in Wallonië en in Brussel zijn gegroepeerd onder het label electroREV. Ze worden erkend door Recupel en bieden kwaliteitsvol en hersteld tweedehandsmateriaal aan, met 1 jaar garantie. Deze toestellen worden verkocht via een netwerk van 24 tweedehandswinkels. www.electrorev.be

Over De Kringwinkel:

De Kringwinkel, dat zijn 145 tweedehands- en outletwinkels in de sociale economie die zich achter deze merknaam verzameld hebben en samenwerken op vlak van communicatie en kwaliteit. Kringwinkels staan voor:  • Sociale tewerkstelling: Onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. De Kringwinkel biedt een job, een opleiding en een toekomstperspectief aan meer dan 5.100 mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt.  • Aandacht voor het klimaat: De Kringwinkel haalt herbruikbare goederen op en verkoopt ze weer. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht. •  Originele en betaalbare spullen: We willen ervoor zorgen dat iedereen, ook met een beperkt budget, kwaliteitsvolle goederen kan kopen. Voor basisproducten bewaken we dan ook steeds een basisprijs. Ons aanbod varieert elke dag. 

HERW!N is de koepelorganisatie van 100 sociale circulaire ondernemingen waaronder dus ook de 23 kringloopcentra van Vlaanderen.

[1] Bezit & verwijdering elektr(on)ische apparaten 2019. Tweejaarlijkse meting naar het bezit en de afdankingswijze van elektr(on)ische apparaten uitgevoerd door het onderzoeksbureau GFK in opdracht van Recupel.

Saar Bentein

Spokesperson, Recupel

Linde Brewaeys

Marketing & communicatie, HERW!N

Arabelle Rasse

Woordvoerder, RESSOURCES

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be