Recupel met Café op tournee langs 8 steden en gemeenten

Geef je ongebruikte elektrotoestellen een nieuw leven. Dat is de centrale boodschap van Café Recupel dat de komende weken neerstrijkt in acht Belgische steden en gemeenten. Aan het Café is er een laagdrempelige inzamelplek voor afgedankte toestellen. Je kan er ook defecte toestellen laten nakijken in een ‘repair corner’. De ingezamelde apparaten gaan naar de kringloopwinkel als ze nog werken. Toestellen die écht kapot zijn, worden gerecycleerd en voor meer dan 90% weer gevaloriseerd. Vorig jaar werd er tijdens alle edities van Café Recupel samen zo’n 10 ton afgedankte elektrotoestellen ingezameld.

Recupel komt naar je toe!

“Met Café Recupel gaan we letterlijk op tournée. We trekken het land rond met een mobiel inzamelcafé dat telkens twee dagen halt houdt op een centrale plaats in een stad of gemeente. Iedereen is er welkom voor een praatje of wat uitleg. En wie een afgedankt toestel binnenbrengt, trakteren we met plezier op een drankje of een snack", vertelt Stijn Ombelets, woordvoerder van Recupel.

Inwoners die moeilijk zelf naar het Recupel Café kunnen komen, kunnen gratis beroep doen op een fietskoerier. Na afspraak komt die met zijn bakfiets letterlijk tot aan de voordeur gereden om je toestel op te pikken en het aan de inzamelplaats af te leveren.

Een nieuw leven voor afgedankte spullen

“Vandaag bezitten alle Belgische gezinnen samen een kleine 500 miljoen elektroapparaten (een half miljard!). Ongeveer 50 miljoen daarvan worden niet meer gebruikt. Omgerekend heeft een gemiddeld gezin om en bij de 100 toestellen in huis, waarvan 10 ongebruikt. Van die 10 zijn er 2 defect, de rest nog werkend. Op die manier heeft niemand er wat aan. En dus willen wij ze een nieuw leven geven. Zo dragen we met zijn allen bij aan een meer duurzame en circulaire samenleving", zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel.
“In Café Recupel is ook een repair corner voorzien. Wil je je toestel nog gebruiken, maar werkt het niet meer? Dan kan je het laten nakijken door onze lokale repair expert. Waar mogelijk zal die zelfs ter plaatse een herstelling uitvoeren, aldus Stijn Ombelets.

Als je je toestel niet meer gebruikt en het is nog in goede staat, dan kan het elders nog zijn nut bewijzen. Breng die zeker ook binnen: Recupel zorgt ervoor dat ze terechtkomen bij de lokale kringloopwinkel.

Toestellen die echt kapot of onbruikbaar zijn worden door Recupel naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven gebracht. Daar worden ze minutieus ontmanteld en gedepollueerd en worden de grondstoffen er maximaal uit gehaald. Hoogtechnologische recyclagetechnieken zorgen ervoor dat meer dan 90% van een toestel een nuttige toepassing krijgt. “Belangrijk, want hier materialen recupereren is elders natuurlijke rijkdommen ontzien”, zegt Eric Dewaet.

Recupel Cafés van Doornik tot Genk en van Anderlecht tot Oostende

Café Recupel strijkt de komende twee maanden neer in acht steden en gemeenten en hoopt heel wat bezoekers over de vloer te krijgen. Op verschillende plekken komen ook bekende beleidsmakers langs om het goede voorbeeld te geven. CD&V- en Vooruit-voorzitters Sammy Mahdi (Vilvoorde) en Conner Rousseau (Sint-Niklaas) en Tinne Van der Straeten (Jette) bevestigden alvast hun komst en komen langs met hun afgedankt toestel.

De 8 haltes:

  • Vilvoorde (Bolwerkplein) op 3 en 4 maart
  • Ottignies/Louvain-La-Neuve (Voie des Hennuyers) op 10 en 11 maart
  • Genk (Grote Markt) op 17 en 18 maart
  • Jette (Spiegelplein) op 24 en 25 maart
  • Doornik (Grande-Place) op 31 maart en 1 april
  • Oostende (Ontmoetingscentrum Schaperye), 14 en 15 april
  • Anderlecht (Verzetsplein), 21 en 22 april
  • Sint-Niklaas (Grote Markt) op 28 en 29 april

Saar Bentein

Spokesperson - PR/PA manager a.i., Recupel

Marlies Van Overstraeten

Communication Consultant, FINN agency

 

 

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be