Recupel on Tour komt naar Lebbeke!

Recupel on Tour komt naar Lebbeke!

Recupel, intercommunale VERKO en de Kringloopwinkel zamelen in Lebbeke oude elektro-apparaten in

Donderdag 16 april 2015 — Lebbeke – Voor het derde jaar op rij zamelt Recupel met ‘Recupel on Tour’ oude elektro in in verschillende Belgische steden en gemeenten. Op zaterdag 25 april komt de roadshow naar Lebbeke (parking CC De Biekorf, van 10u tot 16u). Tijdens deze roadshow kan iedereen zijn afgedankte elektro-apparaten gratis inleveren, zodat Recupel ze kan recycleren en er de nuttige grondstoffen uit kan recuperen voor hergebruik.

Met Recupel on Tour worden consumenten geïnformeerd en gesensibiliseerd over het correct afdanken van oude elektro en krijgen ze meteen de mogelijkheid hun afgedankte elektro-toestellen in te leveren. Zulke acties zijn nodig, want – al is de Belg één van de koplopers op vlak van recyclage – toch blijft oude kleine elektro dikwijls thuis rondslingeren of komt het mogelijks in de huisvuilzak terecht. Het gaat vaak om kleine alledaagse toestellen als gsm’s en –laders, computertoebehoren, elektrische tandenborstels,... Maar ook in deze kleine apparaten zitten stoffen die schadelijk (kunnen) zijn voor het milieu indien ze niet op een correcte manier worden behandeld. Bovendien zijn heel wat grondstoffen herbruikbaar. Recupel on Tour is één van de initiatieven van Recupel om de consument op een interactieve wijze te sensibiliseren over het inleveren van afgedankte elektrische of elektronische apparaten (AEEA) en zo bij te dragen aan de recuperatie en recyclage van bruikbare grondstoffen.

“In 2014 konden we tijdens 49 Recupel on Tour-acties  zo’n 159 ton oude elektro inzamelen”, vertelt Peter Sabbe, general manager bij Recupel. “Een echt succes, maar we blijven niet op onze lauweren rusten. We blijven inzetten op het bewustmaken van de consumenten over de correcte inlevering van oude elektro-apparaten op het containerpark, de detailhandel of de Kringwinkel. Het niet afdanken van oude elektro betekent immers een verlies van materialen. En net aan de hand van initiatieven als Recupel on Tour, kunnen we het verlies van waardevolle grondstoffen door foute afdanking beperken.”

“Afgedankte elektro-apparaten blijven vaak in de kast liggen of worden uit het zicht opgeslagen op zolder omdat mensen vaak niet weten waar ze ermee naartoe kunnen”, zegt Anika Buyst, woordvoerder bij afvalintercommunale VERKO. “Recupel on Tour brengt het inzamelpunt naar de mensen toe: je geeft je oude en/of defecte toestellen af en leert meteen bij waarom dit belangrijk is en hoe die toestellen of de grondstoffen ervan een tweede leven krijgen.”

Oude elektro dat tijdens Recupel on Tour wordt ingezameld, ondergaat een grondige screening. Apparaten die nog bruikbaar zijn, komen bij De Kringloopwinkels terecht. 

Tim Wagendorp van KOMOSIE, de koepel die De Kringwinkels vertegenwoordigt: “Apparaten die nog werken en voor de ene niet meer gewenst zijn, kunnen voor iemand anders wel nog perfect dienst doen. Via de Kringwinkel komen die toestellen in goede handen terecht om ze een tweede leven te geven.”

Recupel kondigt de actie aan via huis-aan-huisfolders. Deze mailing bevat een leaflet met praktische informatie en een handige checklist die oplijst welke mogelijke toestellen ingeleverd kunnen worden. Voor meer informatie over Recupel on Tour en AEEA kan je terecht op de website www.recupel.be/inzamelactie.

 

Over Recupel en AEEA
Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.

Gerlind Martens Account Manager at MindShake PR