Recupel zamelt 123 ton afgedankte elektro-apparaten in tijdens eerste Recupel on Tour campagne

Brussel, 16 december 2013 –Recupel, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling van oud-elektro, maakt vandaag de resultaten van zijn eerste Recupel on Tour campagne bekend. Tijdens Recupel on Tour werkte de organisatie samen met de lokale afvalintercommunales en Kringwinkels om afgedankte huishoudelijke elektro-apparaten in te zamelen. Tijdens 39 verschillende inzamelacties verzamelde Recupel een totaal van 122.905 kg afgedankte toestellen. 34.994 kg van de ingezamelde toestellen ging naar het netwerk van deelnemende Kringwinkels voor hergebruik. De resterende 87.911 kg (defecte toestellen) wordt door Recupel verwerkt en gerecycleerd. De campagne Recupel on Tour staat in het teken van het ophalen en recycleren van AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten). Met de komst van een nieuwe Europese richtlijn die nieuwe doelstellingen oplegt voor de ophaling en recyclage legt Recupel de klemtoon bij nieuwe initiatieven om de consument gemakkelijker afgedankte elektro-apparaten te laten afgeven. Recupel ziet jaarlijks ondanks zijn inspanningen nog te veel afgedankte apparaten opduiken tussen huishoudelijk afval in plaats van op het containerpark of bij de detailhandel.

“Wij zijn erg tevreden met de goede resultaten van onze campagne“, zegt Peter Sabbe, general manager van Recupel. “We haalden 796 kubieke meter oud-elektro op. Dat zijn 16.067 apparaten die op deskundige wijze van schadelijke stoffen ontdaan worden en waarvan vervolgens de kostbare grondstoffen gerecycleerd kunnen worden. Het grote succes van deze eerste Recupel on Tour is natuurlijk ook te wijten aan een zeer nauwe samenwerking met de intercommunales en de Kringwinkels. Gezien het grote succes van deze eerste editie van Recupel on Tour plannen we alvast een nieuwe editie voor het voorjaar van 2014.”

Ons land is met 12 kg ingezameld oud elektro per inwoner in 2012 één van de best scorende regio’s ter wereld. Recupel stelde vast dat er vooral bij de kleine elektrische elektro-toestellen nog heel wat potentieel tot verbetering zit. Toestellen zoals oude zakrekenmachines, MP3-spelers of mobiele telefoons blijven nog vaak in huis rondslingeren of komen in de huisvuilzak terecht. Deze vaststelling betekende meteen het startschot voor Recupel on Tour waarbij Recupel inzameling en sensibilisering van de consument als hoofddoelstellingen hanteerde.

Voor meer informatie over Recupel on Tour en AEEA kan je terecht op de website www.recupel.be/inzamelactie.

Over Recupel en AEEA

Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. Deze activiteiten worden gefinancierd door de Recupel-bijdrage die de gebruiker betaalt bij aankoop van een nieuw toestel. Sinds 2007 biedt Recupel eveneens een oplossing voor alle professionele toestellen. AEEA zijn gevaarlijke afvalstoffen en worden daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. De consument betaalt een Recupel-bijdrage bij elke aankoop van een nieuw huishoudelijk toestel. Deze bijdrage garandeert dat afgedankte apparaten, die via het collectieve systeem aangeboden worden, door de distributie en in de containerparken, op een correcte manier ingezameld en verwerkt worden. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be

2013_12_Persbericht_Nationale_Evaluatie_Recupel_On_Tour.pdf

PDF - 170 Kb

Erik Lenaers

MindShake PR

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be