Ruim tweehonderdduizend afgedankte koelkasten ‘vermist’

Jaarlijks raken ruim 200.000 afgedankte koelkasten ‘vermist’. Het is hoogst onzeker of die correct worden gerecycleerd, vreest Recupel. Het is belangrijk dat een gespecialiseerde firma er vooraf de vloeistoffen en gassen uithaalt. Als die ontsnappen veroorzaakt dat zware milieuschade. Laat dus je afgedankt toestel niet bij om het even wie achter. Wie het label ‘hier recycleren we goed’ heeft mag je zeker vertrouwen, zegt Recupel.

Met een gelegenheidssauna aan het Centraal Station in Brussel maakt Recupel vandaag passanten letterlijk warm voor de problematiek van slecht recycleerde koelkasten. Mensen krijgen er uitleg over wat er gebeurt als klimaatonvriendelijke gassen niet vakkundig verwijderd worden en ontsnappen.

 

Niet onschuldig

Dat kleine beetje gas dat aan mijn koelkast ontsnapt, is dat dan zo erg? Toch wel! Je kan de negatieve impact van één slecht gerecycleerde koelkast vergelijken met de uitstoot van een dieselwagen die van Brussel naar Peking rijdt. Als je dan rekent dat ​ jaarlijks 200.000 afgedankte koelkasten hoogstwaarschijnlijk niet correct verwerkt worden, dan moet dat ons grote zorgen baren.

Correct ontmantelen, depollueren en recycleren vergt veel expertise, zegt Recupel. Bij koelkasten heb je daar ook specifieke apparatuur en installaties voor nodig om gassen en vloeistoffen af te tappen en te recycleren. Het is dus belangrijk dat je afgedankt toestel bij gespecialiseerde firma’s verwerkt wordt.

 

Wat kan ik doen?

Als je zelf je oude koelkast naar het containerpark of een kringwinkel brengt, dan mag je op beide oren slapen. Die werken volgens afgesproken standaarden van Recupel. Herbruikbare toestellen worden gecontroleerd en opnieuw aangeboden. Kapotte toestellen worden opgehaald en afgevoerd naar erkende en gespecialiseerde verwerkers.

Wordt je oude toestel meegenomen door de leverancier of installateur van je nieuwe koelkast, check dan zeker of die over het label ‘hier recycleren we goed’ beschikt. Gelukkig is dat het geval voor een groot deel van de elektrowinkels en keukenbouwers. Jammer genoeg is er een kleine minderheid die oude toestellen terugneemt en meegeeft aan schroothandelaars die de regels niet altijd respecteren of over de juiste installaties beschikken.

Als je je afgedankte koelkast zelf meegeeft of achterlaat bij een ophaler of verwerker, check dan zeker ook of die de regels naleeft en over het label beschikt.

 

Eric Dewaet, CEO Recupel: “Een koelkast behandel je niet als oud ijzer. Het is van groot belang dat alle schadelijke stoffen zorgvuldig worden verwijderd. En dat vergt expertise die maar een beperkt aantal bedrijven heeft.
Eens gedepollueerd, kan je een koelkast haast volledig recycleren. Ze bestaat voor het grootste deel uit metalen en kunststoffen. Onze Belgische recyclagebedrijven kunnen die perfect scheiden en klaarmaken om opnieuw als grondstoffen ingezet te worden voor de productie van nieuwe apparaten.”
Maar de voorafgaande depollutie is wel cruciaal. Help milieuschade te voorkomen en stel telkens de vraag als je oude koelkast afdankt. Een kleine moeite met grote impact!"

 

 

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be