Samen afscheid nemen van de gsm tijdens de phone funeral van Recupel

Samen afscheid nemen van de gsm tijdens de phone funeral van Recupel

Vandaag organiseerde Recupel een phone funeral in kapel Les Brigittines in Brussel. Tijdens deze ludieke uitvaart, onder leiding van ceremoniemeester Bert Kruismans, brachten een 80-tal aanwezigen een laatste groet aan hun dierbare toestel alvorens het in een telefoonkist te plaatsen. Het gospelkoor herinnerde de aanwezigen aan die o zo herkenbare ringtunes. Influencers Angela Jakaj, Elindo Avastia, Kaat Van Steen, Dorien Reynaert, Vinz Kante, Claire Marnette en Sandrine Corman deelden enkele pakkende herinneringen. Na de uitvaart werd nagekaart tijdens een koffietafel.

Meer dan 3,2 miljoen ongebruikte mobiele telefoons slingeren rond in onze Belgische huishoudens. Amper 8% wordt gerecycleerd. Dit percentage is te laag: een gsm zit boordevol waardevolle materialen die gebruikt kunnen worden voor nieuwe gsm’s of andere apparaten. Om Belgen aan te sporen hun oud of kapot toestel in te zamelen, lanceert Recupel regelmatig inzamelacties.

Een van de voornaamste redenen voor het niet afdanken van de gsm is de sentimentele waarde. Een smartphone staat vol met herinneringen en foto’s. Vooral jongeren zien smartphones als een onmisbaar deel van hun sociaal leven en kunnen er moeilijk afscheid van nemen. Met de phone funeral dook Recupel in hun leefwereld om, samen met enkele influencers, dit afscheid eenvoudiger te maken.

“We zijn tevreden met de opkomst van vandaag. We willen meer gsm’s inzamelen, maar voor ons is het ook belangrijk dat het algemeen bewustzijn over dit thema groeit. Hoe meer toestellen we inzamelen, hoe meer grondstoffen we opnieuw kunnen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat we steeds minder klassieke mijnbouw nodig hebben. Urban mining is niet enkel beter voor het milieu, maar ook voor de maatschappij. Denk maar aan landen zoals Congo waar kobalt, aanwezig in de batterij van een gsm, in vaak mensonwaardige omstandigheden wordt ontgonnen,” licht Saar Bentein, woordvoerster van Recupel, toe.

Over Recupel vzw

Over Recupel

De vzw Recupel zorgt ervoor dat afgedankte elektr(on)ische toestellen op een duurzame en kosten-efficiënte wijze ingezameld en verwerkt worden. Recupel werd in 2001 door producenten en invoerders van elektr(on)isch materiaal in België opgericht. De financiële middelen die ze ter beschikking krijgt via de Recupel bijdrage gaan uitsluitend naar de organisatie en promotie van inzameling en recyclage van oud elektro. In 2020 verzamelde en verwerkte Recupel 10,8kg afgedankt elektr(on)isch materiaal per inwoner, wat van België één van de meest vooruitstrevende landen maakt op vlak van elektro-recyclage. Recupel werkt intensief samen met verschillende sectororganisaties en overheden en zoekt voortdurend naar innovatieve manieren om de hoeveelheid ingezameld oud elektro in België te vergroten.
Meer informatie vindt u op www.recupel.be.

Recupel vzw
Auguste Reyerslaan 80
1030 Brussel