Tielt-Winge, de recycleerkampioen van Vlaanderen

Gemeente Tielt-Winge wint ‘Recycleergem’-campagne van Recupel

Tielt-Winge, 17 juni 2014 – Recupel, de organisatie verantwoordelijk voor het inzamelen en recycleren van oude elektroapparaten, organiseerde van 21 tot 29 maart jl. de actie ‘Recycleergem’. Hierbij ging ze op zoek naar de best recyclerende gemeente: de gemeente die per inwoner de grootste hoeveelheid oude apparaten (in kg) verzamelde, kreeg de titel Recycleergem toegewezen. Met 1,785 kg ingezamelde apparaten per inwoner kaapt Tielt-Winge de gouden medaille weg. 

De top 3 wordt in Vlaanderen vervolledigd door de gemeentes Kortenberg (1,759 kg/inwoner) en Meulebeke (1,704 kg/inwoner). In Brussel en Wallonië zijn het respectievelijk Sint-Lambrechts-Woluwe en Clavier die zich de beste recycleergemeente mogen noemen.

 « We zijn erg tevreden met het succes van de Recycleergem-campagne », aldus Peter Sabbe, general manager bij Recupel. “248 gemeentes  namen deel aan de wedstrijd en spoorden hun inwoners aan om hun afgedankte, zowel defecte als nog werkende, apparaten in te leveren. Deze actie sluit naadloos aan bij ons overkoepelend project, namelijk de Belgen aansporen tot en informeren over de recyclage van hun oude elektroapparaten.

Recycleergem had ook tot doel consumenten te informeren over recycleren en meer bepaald over het feit dat apparaten, ook al werken ze niet meer, door goede recyclage omgevormd kunnen worden tot hernieuwbare grondstoffen. Deze eerste editie is met 248 deelnemende gemeentes (177 in Vlaanderen, 65 in Wallonië en 6 in Brussel) een schot in de roos. De inwoners van de drie winnende gemeentes krijgen van Recupel een ontbijtpicknick cadeau.

Rudi Beeken, burgemeester van Tielt-Winge, was aangenaam verrast toen hij vernam dat zijn gemeente een jaar lang de titel Recycleergem mag dragen: “Ondanks het feit dat we eigenlijk al in december de kelder van ons gemeentehuis hadden leeggemaakt en heel wat oud elektro voor recyclage hadden ingeleverd, hebben we toch nog heel wat kilo’s ingezameld. We hebben onze inwoners via het gemeentelijk infoblad en onze website opgeroepen om hun steentje bij te dragen. Met succes: zij hebben de titel gewonnen en zij kunnen binnenkort dan ook genieten van het ontbijt dat aan de prijs verbonden is. Eigenlijk ben ik het meest van al blij vast te stellen dat onze mensen ook de klik hebben gemaakt om voortaan hun oude toestellen op een correcte manier in te leveren en ze zo een tweede leven geven.

 

Over Recycleergem

Recycleergem is een nationale campagne waarbij de deelnemende gemeentes strijden om de titel van ‘best recyclerende gemeente van België’. Het concept is eenvoudig: de gemeente die de grootste hoeveelheid oude elektroapparaten per inwoner (in kilogram) weet te verzamelen, krijgt de titel ‘Recycleergem’ toegewezen en kan bovendien genieten van een ontbijtpicknick voor haar inwoners.

Tijdens Recycleergem werden over heel België in totaal zo’n 8.643 ton elektroapparaten ingezameld.

 

Over Recupel en AEEA

Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. De consument betaalt een Recupel-bijdrage bij elke aankoop van een nieuw huishoudelijk toestel. Deze bijdrage garandeert dat afgedankte apparaten, ingezameld door de distributie en in de containerparken, op een correcte manier worden verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.

 

Voor meer informatie (niet voor publicatie)

MindShake PR
Elise Vincke
T: 02 478 18 44
M: 0476 44 96 64
@: [email protected]

2014_06_PersberichtVlaanderen_NL.pdf

PDF - 591 Kb

Elise Vincke

MindShake PR

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be