Topscore: tweeëntwintig ton toestellen

Café Recupel opnieuw schot in de roos

De voorbije twee maanden brachten 1.300 mensen toestellen binnen bij een Café Recupel in hun stad. In totaal leverde dat 22 ton afgedankte elektrotoestellen op. 4,6 ton daarvan werd naar lokale kringloopwinkels gebracht voor hergebruik. 163 apparaten werden nagekeken in één van de repair corners. De oudste bezoeker dit jaar was een 98-jarige man, die met enkele koffiemachines langskwam in Genk.

Afgelopen weekend eindigde de voorjaarstournee van Café Recupel in Sint-Niklaas. Voordien waren er stops in Anderlecht, Oostende, Doornik, Jette, Genk, Ottignies-Louvain-La-Neuve en Vilvoorde. De formule: breng je afgedankt elektrotoestel binnen in ruil voor een drankje of versnapering aan het pop-up café in jouw stad. Vooral de chocolade was gegeerd: er gingen maar liefst 585 repen over de toonbank.

 

In elk van de steden was er ook een bakfiets voorzien. Die deed ophalingen aan huis bij mensen die zelf niet konden langskomen. Bij het Café kon je kiezen of je je oud apparaat in de hergebruik- of recyclagebox wilde achterlaten, al naargelang de toestand van je toestel.

Ook de herstelhoek sloeg aan. Daar kon je terecht voor een diagnose of kleine herstelling. In totaal werden 163 apparaten nagekeken. Een vijfde ervan kon ter plaatse met een kleine ingreep hersteld worden. De andere toestellen kregen een correcte diagnose mee. Op kalme momenten, als er wat meer tijd was, konden herstellers wat langer aan een toestel werken.

In Ottignies-Louvain-la-Neuve en Genk kreeg de herstelhoek het meeste volk over de vloer. De snelste herstelling was gefikst in amper één minuut: gewoon een lamp indraaien in een verlichtingstoestel. In Anderlecht kreeg de hersteller een stofzuiger na een uur weer aan de praat.

De kranigste bezoeker van alle Cafés was een 98-jarige man uit Genk die zelf 3 koffiemachines binnenbracht. In Jette werd ondanks wind en regen de grootste hoeveelheid ingezameld (5 ton!). In Oostende werd het meest gebruikt gemaakt van de bakfiets. In de kuststad werd ook samengewerkt met een lokaal Repair Café.

In Sint-Niklaas kwamen de jongste bezoekers van deze editie langs: Anna (10 jaar) en Emilie (10 jaar) brachten elk respectievelijk een stofzuiger en een joystick mee. Opvallend was ook de bezoeker met acht (!) oude computers, inclusief schermen en torens.

In Ottignies-Louvain-La-Neuve en in Doornik had de wind het gemunt op het logo van Café Recupel. Dat waaide er telkens af en moest worden hersteld. Nog in Louvain-La-Neuve bracht een Chinese gaststudent elektronica een hele verzameling computermuizen binnen uit sympathie voor het “ongeziene en waardevolle initiatief”. ​ En in Vilvoorde ten slotte, had iemand niet alleen afgedankte toestellen mee, maar ook barkrukken. Want die zouden volgens hem het Café nog gezelliger maken!

“We zijn uiteraard bijzonder tevreden met het hoge inzamelresultaat. Maar al even belangrijk is het enthousiasme en de interesse van de vele bezoekers. Café Recupel biedt een unieke kans om in te gaan op vragen en uit te leggen waarom het zo belangrijk is om je apparaten te reactiveren. Er liggen nog altijd 50 miljoen ongebruikte toestellen in onze huizen. Die worden er zeker niet beter op met de jaren. Wacht niet op de nieuwe Café Recupel-tournee volgend jaar. Breng ze nu al binnen in één van onze inzamelpunten. Wij zorgen dat ze een nieuw leven krijgen” – Eric Dewaet, CEO Recupel

Saar Bentein

Spokesperson - PR/PA manager a.i., Recupel

 

 

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be