Wat doen mensen met hun ongebruikte elektrotoestellen?

Citizen science onderzoek door Maakbaar Leuven en Recupel

We hebben in ons land met z'n allen samen 51 miljoen ongebruikte elektroapparaten! Soms zijn ze stuk, vaak werken ze nog. Hoe komt dat? Waarom hamsteren mensen? Weten ze niet waar ermee naartoe of waar ze eventueel hersteld kunnen worden? Welke tools zouden hen kunnen helpen? Maakbaar Leuven volgt een jaar lang 50 gezinnen om te zien hoe ze met hun ongebruikt elektro omgaan. Kandidaat om mee te doen aan het onderzoekspanel? Meld je dan snel aan!

 

Ongeveer iedereen heeft al snel tientallen elektroapparaten in huis. Tel maar even na: een smartphone, televisie, computer, externe harde schijf, grasmachine, boormachine, schuurmachine, koffiezet, mixer, broodrooster, keukenrobot, koelkast, diepvriezer, vaatwasser, droogkast, wasmachine, bureaulamp, radio, scheermachine, haardroger, hoofdtelefoon, rookmelder, zaklamp, tuinverlichting,…

Een deel daarvan is stuk of wordt al lang niet meer gebruikt. Volgens onderzoek van Recupel gaat het om gemiddeld 11 toestellen per gezin. Vaak staan of liggen ze in een hoek stof te vergaren in afwachting van een herstelling, wegbrengen naar het containerpark, wegschenken aan.., of tot ze ooit misschien nog eens van pas komen...

Maakbaar Leuven wil in kaart brengen wat we met ongebruikte toestellen doen of net niet doen en waarom. Ze doet dat in samenwerking met Recupel, de vzw die afgedankte toestellen inzamelt en een tweede leven geeft via hergebruik of recyclage. De filosofie: een toestel reactiveren is een kleine moeite met een grote impact voor het milieu. Het vermijdt dat we telkens opnieuw natuurlijke rijkdommen moeten aanspreken voor grondstoffen om nieuwe toestellen te maken.

Uit de onderzoeksresultaten kunnen lessen getrokken worden om campagnes nog beter te onderbouwen en wegwijzers aan te bieden voor herstel, hergebruik of recyclage van afgedankte toestellen.

Maakbaar Leuven zoekt 50 gezinnen uit het Leuvense die willen meewerken aan het onderzoek. Die worden een jaarlang gevolgd en krijgen ook begeleiding, tips en advies. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via leuvenfixt.be/stuk .

 

 

 

Saar Bentein

Spokesperson - PR/PA manager a.i., Recupel

 

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be