Zingem, de recycleerkampioen van Vlaanderen

Gemeente Zingem wint ‘Recycleergem’-campagne van Recupel

Zingem – Recupel, de organisatie verantwoordelijk voor het inzamelen en recycleren van oude elektroapparaten, organiseerde van 20 tot 28 maart jl. de actie ‘Recycleergem’. Hierbij ging ze op zoek naar de best recyclerende gemeente: de gemeente die per inwoner de grootste hoeveelheid oude apparaten (in kg) verzamelde, kreeg de titel Recycleergem toegewezen. Met 2,388 kg apparaten per inwoner kaapt Zingem de gouden medaille weg.

De top 3 wordt in Vlaanderen vervolledigd door de gemeentes Opglabbeek (2,230 kg/inwoner) en Gingelom (2,165 kg/inwoner). In Brussel en Wallonië zijn het respectievelijk Watermaal-Bosvoorde en Celles-en-Hainaut die zich de beste recycleergemeente mogen noemen.

«We zijn erg tevreden met het succes van de Recycleergem-campagne », aldus Peter Sabbe, General Manager bij Recupel. “315 Belgische gemeentes, ruim meer dan de helft, namen deel aan de wedstrijd en spoorden hun inwoners aan om hun afgedankte, zowel defecte als nog werkende, apparaten in te leveren. Deze actie sluit naadloos aan bij ons overkoepelend project, namelijk de Belgen aansporen tot en informeren over de recyclage van hun oude elektroapparaten.

Recycleergem had ook tot doel consumenten te informeren over recycleren en meer bepaald over het feit dat apparaten, ook al werken ze niet meer, door goede recyclage omgevormd kunnen worden tot hernieuwbare grondstoffen. Deze tweede editie is met 315 deelnemende gemeentes (234 in Vlaanderen, 74 in Wallonië en 7 in Brussel) een schot in de roos. De inwoners van de drie winnende gemeentes krijgen van Recupel een ontbijtpicknick cadeau.

Kathelijne Van Betsbrugge, schepen voor leefmilieu van Zingem, was aangenaam verrast toen zij vernam dat haar gemeente een jaar lang de titel Recycleergem mag dragen: “Dit toont aan dat de inzamelkanalen in onze gemeente zeer goed  bereikbaar zijn. We hebben een vlot toegankelijk en centraal gelegen gemeentelijk containerpark waar elke inwoner afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA ) gratis kwijt kan. We hebben een samenwerking met de kringwinkel. Toestellen kunnen er gebracht worden of ze kunnen ook opgehaald worden. De kringwinkel onderzoekt of hergebruik mogelijk is.. En tot slot speelt ook de elektrozaak Van Assche een grote rol. Zij selecteren het afval voorbeeldig en gebruiken maximaal de geijkte kanalen. Ik ben blij vast te stellen dat onze inwoners de klik hebben gemaakt om hun oude toestellen op een correcte manier in te leveren en ze zo een tweede leven te geven. Zij hebben de titel gewonnen en kunnen binnenkort dan ook genieten van het ontbijt.”

 

Over Recycleergem
Recycleergem is een nationale campagne waarbij de deelnemende gemeentes strijden om de titel van ‘best recyclerende gemeente van België’. Het concept is eenvoudig: de gemeente die de grootste hoeveelheid oude elektroapparaten per inwoner (in kilogram) weet te verzamelen, krijgt de titel ‘Recycleergem’ toegewezen en kan bovendien genieten van een ontbijtpicknick voor haar inwoners.

Tijdens Recycleergem werden over heel België in totaal zo’n 8.830 ton elektroapparaten ingezameld. De stijging met 2% t.o.v. vorig jaar is grotendeels toe te schrijven aan een toename met 9% in de retail.  De RecyclePunten, inzamelmeubelen die sinds anderhalf jaar in de winkels worden opgesteld en die zorgen voor een zeer laagdrempelige inzameling van klein elektro en lampen, hebben zeker hun effect niet gemist.

 

Over Recupel en AEEA
Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.

Gerlind Martens

Account Manager, MIndShake PR

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be