“Zuinigekoelkast.be” helpt Belgen duurzaam besparen

Energiecalculator berekent hoe energiefactuur en ecologische voetafdruk te verkleinen

Vanaf vandaag is de website “zuinigekoelkast.be” beschikbaar. Deze website moet de Belg helpen zowel zijn energieconsumptie als zijn ecologische voetafdruk te verlagen. “Een studie uitgevoerd door GfK heeft heel wat interessante zaken aan het licht gebracht”, zegt Suzanne Dautzenberg van GfK. “98% van de Belgen geeft aan dat ze zuinig omspringen met energie belangrijk vinden, maar slechts weinigen kennen het aandeel van het koelkastverbruik binnen het totale energieverbruik van het gezin”. De meeste Belgen weten ook niet dat de aankoopprijs van een koelkast slechts 20% van de werkelijke kost is, en dat de overige 80% elektriciteitskosten zijn. De bedoeling van “zuinigekoelkast.be” is om de Belg zo goed mogelijk te informeren, onder meer met een online calculator van energieverbruik, zodat hij een beslissing kan nemen die zowel het milieu als zijn portemonnee ten goede komt.

“Zuinigekoelkast.be”: zo heet de website die meer informatie geeft over het gebruik en verbruik van de koelkast, een elektro-toestel dat bijna iedere Belg in huis heeft. 25% van de bevolking heeft er thuis zelfs meer dan één staan. Bij het kiezen van een koelkast blijken energieverbruik en prijs de grootste rol te spelen. 70% verkiest een energiezuinig toestel om de elektriciteitsrekening te verminderen, terwijl 30% daarop let uit milieuoverwegingen.

“Aankoopprijs en verbruik zijn inderdaad twee heel belangrijke eigenschappen, maar slechts weinigen weten dat het energieverbruik veruit het meest bijdraagt aan de kosten”, zegt Suzanne Dautzenberg. 80% van de werkelijke financiële en ecologische kost van een koelkast zijn elektriciteitskosten bij het gebruik ervan, de aankoopprijs vertegenwoordigt slechts 20%. De onlinecalculator op de website laat toe het energieverbruik van zijn koelkast na te gaan en te berekenen hoeveel duurzaam bespaard kan worden door over te schakelen naar een energiezuinigere koelkast. Een koelkast met energielabel D vervangen door een koelkast met energielabel A+++ kan zo bijvoorbeeld per jaar een besparing van 139€ en 80% minder CO2-uitstoot betekenen. De calculator is een mooie hulptool die het mogelijk maakt een beslissing te nemen die een ecologische en economische win-win is.

De studie van GfK geeft ook aan dat 72% van de Belgen weet hoe ze hun koelkast moeten afdanken. “Een mooi cijfer dat nog verder moet stijgen”, zegt Peter Sabbe, CEO van Recupel. “En voor ons is het ook zeer belangrijk dat de consument weet wat er met zijn toestel gebeurt na afdanking”. Koelkasten van minder dan 10 jaar oud zijn welkom in De Kringwinkel voor hergebruik, anders komen ze bij een gespecialiseerde recycleerder terecht. Daar worden ze eerst ontdaan van hun schadelijke stoffen (“gedepolueerd”), een heel belangrijke fase bij koelkasten, om dan verbrijzeld te worden. Uiteindelijk worden de verschillende grondstoffen van elkaar gescheiden en wordt zo 85% van een koelkast verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

infographic-NL.pdf

PDF - 771 Kb

Over Recupel vzw

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur wanneer je een pakketje ontvangt Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

Meer informatie vind je op www.recupel.be.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.recupel.be